Baka salta frökex med glögginlagda fikon
Från 2018
Publicerad 16.02.2018 14:23.
Uppdaterad 10.05.2021 10:44.

Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.
Salta kex
Ingredienser, 2 plåtar:
- 1 dl vallmofrön
- 1 dl linfrön
- 1dl pumpafrön snabbt mixade
- 1 dl solroskärnor snabbt mixade
- 2 dl majsmjöl
- 1 tsk salt
- 1 dl rapsolja
- 4 dl kokhett vatten
Gör så här:
- Sätt ugnen på varmluft, 145 c.
- Blanda alla torra ingredienser med olja och varmt vatten.
- Låt svälla i rumstemperatur i 20 min.
- Stryk ut tunt på bakplåtspapper på två plåtar.
- Grädda i 15 minuter, ta sedan ut plåtarna och markera rundlar med stansring.
- Baka ytterligare 45 minuter.
- Tag ut och låt svalna.
- Knäck ut bitar.
Förvara i plåtburk i rumstemperatur
Glögginlagda fikon
Bild: Yle/Carina Ahlskog
fikon,Strömsö,recept,Paul Svensson
Ingredienser:
- 13 färska fikon
- 1 l glögg
Gör så här:
- Picka fikonen på några ställen lägg i en glasburk med patentlock. Koka upp glöggen och häll över fikonen.
- Stäng locket och låt dra tills lagen är kall.
Servera skurna i klyftor.
Roquefortkräm
Ingredienser:
- 300 g roquefortost
- 1 msk crème fraîche
Gör så här:
- Mixa roquefort med cremefraiche till en slät kräm.
Här finns andra tips på lämplig plockmat till julen