Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Imponera med gubbröra de luxe – en matklassiker i ny tappning

Från 2018
Uppdaterad 14.08.2019 09:51.
Imponera med gubbröra deluxe - Spela upp på Arenan

Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och lyfter vilken enkel rätt som helst.

Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

Gubbröra de luxe

Ingredienser, 4 pers:

  • 8 potatisar

  • 4 hönsägg eller 15 vaktelägg

  • ½ finhackad gul lök

  • ½ finhackad rödlök

  • 1 bunt gräslök

  • 1 bunt dill

  • 8 skivor rågbröd, tunt skurna

  • 50 g brynt smör

  • 100 g ansjovis

  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Koka gul lök i lite brynt smör tills mjuk.

  2. Rosta rågbrödskivorna i ugnen på 150 grader tills de är frasiga, 8-10 minuter.

  3. Koka upp vatten och lägg i vakteläggen.

  4. Sjud äggen i 3 minuter och spola sedan i kallt vatten.

  5. Skala och dela äggen.

  6. Koka potatisarna med mycket dillstjälkar och lite salt tills de är mjuka.

  7. Häll av vatten och dela potatisarna i bitar och blanda dem med mjukkokt gul lök, hackad rödlök och gräslök.

  8. Lägg potatis-lökblandningen på ett fat och placera äggen och ansjovisen ovanpå.

  9. Toppa med rågbrödschips och plockad dill.

  10. Smaka av med salt och peppar.

  11. Ringla över det brynta smöret.

Brynt smör

Gör så här:

  1. Smält smöret på låg värme.

  2. Höj värmen under vispning. När smöret tystnat och fått en gyllenbrun färg häller du det snabbt över i en kall kastrull.

Strömsö inslag: Gubbröra deluxe - Spela upp på Arenan