Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hur får man ut det mesta av en kort semester? Här är 10 tips för sportlovet

Från 2018
Vinterlandskap med snö och sol
Bildtext Vinterlandskap med snö och sol
Bild: Mostphotos

Vintersemestern är ett kort avbrott från arbetet. En del reser bort, andra sysslar med någonting hemma. Både motion och vila hör till en semester som hjälper en att ladda batterierna.

Äldre forskaren Sampsa Puttonen från Arbetshälsoinstitutet och ansvariga arbetspsykologen Maaret Punto från Mehiläinen ger tips för en avslappnande semester.

1. Tänk inte på jobbet under semestern

Bestäm dig för att inte tänka på jobbet. Strunta i telefonsamtal och e-post som har med jobbet att göra. Det här är enklast om det på jobbet finns klara regler om de här frågorna.

2. Res bort

Det snabbaste sättet att komma bort från jobbsammanhang är att genast åka på en resa. Det spelar ingen roll om målet är nära eller fjärran. Ett fysiskt avstånd till vardagen kan hjälpa en att slappna av.

Vy från Sylarna i Jämtland i Sverige
Bildtext Vy från Sylarna i Sverige
Bild: Mostphotos

3. Gör någonting annorlunda hemma

Också den som stannar hemma kan ta ett avbrott från vardagen. Ta reda på vad det finns för evenemang på hemorten. Var och en kan hitta saker att göra, även utan att dra på sig spenderbyxorna. Det lönar sig att skaffa sig nya upplevelser eller börja med en ny hobby.

4. Rör dig i naturen

Att röra sig i naturen är enligt många studier ett snabbt sätt att slappna av och återhämta sig från stressen i arbetslivet.

5. Planera semestern i förväg

Det är viktigt att planera sin korta semester på förhand så att semesterdagarna inte rinner genom fingrarna. Den som planerar semestern tvingas fundera på vad man vill uppleva.

6. Undvik att ha ett späckat schema

Avstå från att fylla alla luckor med aktiviteter. Man hinner inte göra allt under en kort semester. Koncentrera dig på sådant som du och din familj tycker mest om. Försök varva aktiviteter med avslappning.

7. Kom ihåg att vila

En bra inledning på semestern är att sova ut ordentligt. Vila hjälper en att stressa av. Man kan vila också hemma.

Person i sängen, väckarklocka i förgrunden

8. Ändra inte på dygnsrytmen alltför mycket

Det lönar sig inte att helt ändra på dygnsrytmen. Om man vaknar ungefär vid samma tid som då man arbetar blir återgången till arbetslivet lättare. Dagarna behöver inte vara så fullspäckade att man inte hinner sova. Det är inte trevligt att vara trött då man återvänder från semestern.

9. Ta det lugnt med alkoholen

Alkohol hjälper en att slappna av för en stund, men alkoholen är inte ett bra sätt att återhämta sig på. Både kroppen och psyket tar stryk om man dricker för mycket. Vila och motion är bättre sätt att bli av med jobbstressen.

10. Akta dig för alltför högt ställda förväntningar

Det lönar att förhålla sig till ledigheten på ett öppet och flexibelt sätt utan alltför höga förväntningar. Önskar man sig för mycket kan man bli besviken och det kan bli gräl om allt inte går enligt planerna. För sådana situationer lönar det sig att ha en reservplan.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel skriven av Maarit Aulasmaa.

Folk solar och badar på en strand på Gran Canaria.

På sportlovet bär det söderut – kosta vad det kosta vill?

Att resa då efterfrågan är stort kan kännas i plånboken.

Diskussion om artikeln