Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ryska tomter: Sex fall som väcker frågor

Från 2018
Uppdaterad 23.09.2018 10:15.
Vaktstugan till Kanervala herrgård i Finby.
Bildtext Vaktstugan till Kanervala herrgård i Finby.
Bild: YLE

Det finns tomter i rysk ägo som kan vara intressanta att titta lite närmare på. En del ligger intill militära skyddsområden eller andra strategiska områden som flygfält och farleder.

Här presenteras sex fall längs Finska viken som väcker frågor.

1. Helikopterplatta och utmönstrade militärfartyg i Pargas

Airiston helmi heter företaget som äger strandfastigheten i Ybbersnäs i Pargas. Där finns en stor villa, en helikopterplatta och utmönstrade militärfartyg vid bryggan.

Ägaren till bolaget är rysk medborgare och hans företag äger totalt nio fastigheter runt farleden in till Åbo. De ligger i Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö.

Företaget Airiston helmis villa i Pargas har väckt uppmärksamhet.
Bildtext Företaget Airiston helmis villa i Pargas har väckt uppmärksamhet.
Bild: YLE

På ön Säcklot, norr om Åbo farled mellan Houtskär och Rimitos sydligaste huvudö, finns också en helikopterplatta.

Airiston helmi har haft problem med de finländska myndigheterna. Bolaget har hyrt ut Ybbersnäs villa och villan på Säcklot till turister trots att byggnadstillståndet inte tillåter inkvartering.

Trots flera försök har vi inte lyckats få kontakt med ägaren av fastigheterna.

Spotlight skulle ta flygbilder av villan i Ybbersnäs. Men det gick inte som det var tänkt. Drönaren föll plötsligt ned på isen och vi försökte rädda den. Men kameran som var fäst vid drönaren var borta.

2. Putins tidigare rådgivare och en herrgård utanför Salo

År 2006 köpte Putins tidigare medieminister och rådgivare Mihail Lesin Kanervala herrgård i Finby, drygt 40 kilometer söder om Salo.

I köpet ingick sju fastigheter. Det är Lesins bolag Prime Deck Ltd som äger fastigheterna. Bolaget är registrerat på de Brittiska Jungfruöarna.

Mihail Lesin var Putins rådgivare mellan åren 2004 till 2009. Men i november 2015 hittades han död på ett hotellrum i Washington.

Enligt ryska medier dog han av en hjärtinfarkt. Men polisen i Washington säger att det var skadorna från ett fall, samt att Lesin hade konsumerat en hel del alkohol, som var dödsorsaken.

Mihail Lesin ägde också flera fastigheter i USA. Han var föremål för brottsutredningar, bland annat för penningtvätt.

Hans två barn bor i USA. Dottern jobbar vid det ryska mediebolaget RT (Russia Today) och sonen är filmproducent.

Herrgården i Finby sköts av ett ryskt fastighetsbolag. En gårdskarl bor i en bostad på herrgården, som nu är till salu i Ryssland.

3. Ryska staten äger mark i Porkala

På Porkala udd cirka 12 kilometer söder om Kyrkslätt äger ryska staten en tomt på ungefär 17 hektar. Dit hör också ett vattenområde på drygt 3 hektar. Det är 15 kilometer fågelvägen till Obbnäs garnison.

Gubbas-fastigheten används i dag av ryska ambassaden för representation och rekreation. Det var en bytesaffär med företaget Keskus-Sato Oy (numera Sato) som gjorde att ryska staten kom över området för 44 år sedan.

4. Rysk tvångsinlösning av mark på Åland

Solkulla i Saltvik på Åland
Bildtext Ett äldre fotografi på Solkulla i Saltvik, Åland.

I Saltvik på Åland tvångsinlöste ryska staten två tomter, Solkulla gård och Kuggbölebergen. De tidigare ägarna anser att tvångsinlösningen inte gick rätt till.

Anna-Greta Hagmark växte upp på pensionatet Solkulla i Kvarnbo, Saltvik. Hon förälskade sig i Albrecht Grüssner från Tyskland som höll på med sin geologiavhandling på Åland.

När de gifte sig gjordes ett äktenskapsförord upp där det tydligt framkom att Albrecht inte hade någon del i gården och pensionatsrörelsen.

Efter fredsförhandlingarna med Sovjetunionen 1944 skulle all tysk egendom tillfalla Sovjetunionen.

Familjen Grüssner, mamma Anna-Greta och fyra barn, vräktes från Solkulla. Mannen Albrecht hade förklarats försvunnen i kriget.

Anna-Greta uppvisade intyg på äktenskapsförord och förklarade för Sovjetunionens ambassadör att mannen inte hade del i Solkulla.

Men det klingade för döva öron. Den sovjetiska synen på äganderätten var att mannen alltid hade del i hustruns egendom. Anna-Greta och barnen hamnade på bar backe.

Putin planerade ett sommarresidens?

Familjens andra fastighet var Kuggbölebergen som ryska staten också tvångsinlöste. Det är ett stort brant berg som stupar rakt ner i havet mellan Kvarnboviken och Kungssundet.

År 2010 lät den ryska staten dela upp fastigheten i två delar. Då spekulerades det i om president Vladimir Putin skulle bygga ett sommarresidens där. Men inget har hänt.

Familjen Grüssner har flera gånger varit i kontakt med ryska ambassaden för att få upprättelse.

De har föreslagit att familjen skulle få tillbaka det gamla barndomshemmet och överta ansvaret för det långt förfallna pensionatet. Men att Kuggbölebergen fortsättningsvis kunde vara i rysk ägo.

Men Uffe Grüssner, son till Anna-Greta, säger att de har ännu inte fått något svar.

5. Sommarstuga vid skjutfält och oljeraffinaderi

Boris Rotenbergs sommarstuga i Svartbäck, Borgå nära Sköldviks oljeraffinaderi.
Bildtext Boris Rotenbergs sommarstuga i Svartbäck, Borgå nära Sköldviks oljeraffinaderi.
Bild: YLE

Släkten Rotenberg äger flera fastigheter längs Finska viken. Ett exempel är det så kallade Örnboet i Tvärminne på Hangö udd. Stället ligger inte långt från militärens övningsområde i Syndalen.

Bolaget som äger Örnboet heter Vita Villan och styrelseordförande är Boris Rotenberg. Rotenberg har anhållit om undantagslov för att bygga inkvarteringshus.

Försvarsmakten har besvärat sig till förvaltningsdomstolen. Motiveringen till besväret är att det blir bullerproblem för boende intill skjutfältet.

I Borgå rev Boris Rotenberg en gammal sommarstuga i Svartbäck, Nikuviken, cirka en kilometer från oljeraffinaderiet i Skölvik.

På grund av oljeraffinaderiet är Svartbäck ett skyddsområde med klass ett-beteckning. Det betyder att inga nya bostäder får byggas på området.

Rotenberg fick tillstånd att bygga ett nytt större fritidshus på 100 kvadratmeter. Han anhöll om undantagslov att ändra fritidshuset till ett permanent boende, men anhållan avslogs av Borgå stad.

Boris Rotenberg äger flera andra fastigheter och han är också delägare i Hartwall Arena.

Yles MOT-redaktion har utrett Gennadij Timtjenkos och familjen Rotenbergs tillgångar och vänskap med president Putin.

Timtjenko och Boris Rotenberg har ryskt-finskt medborgarskap och äger företag och fastigheter i Finland.

MOT om Timtjenko och Rotenberg

6. Två bergstomter intill militärens skyddsområde på Kimitoön

För tio år sedan styckades två strandtomter av invid marinens depå i Skinnarvik. Tomterna ligger inte långt från militärens lager och skjutfält.

Efter styckningen såldes tomterna till en ukrainsk affärsman som sedan sålde dem till en estnisk firma som ägs av en rysk medborgare.

Stefan Karell granne till tomterna i Skinnarvik kollar in området.
Bildtext Stefan Karell granne till tomterna i Skinnarvik kollar in området med reportern.
Bild: YLE

Jussi Hietaniemi är kommendör för Marinens depå i Skinnarvik. Han har inte träffat sin granne.

- Det väcker så klart tankar. Det kan vara fråga om en sommarstuga men ännu har ingen stuga byggts så jag vet inte hur man tänkte då.

Osaken till styckningen var att Forsstyrelsen som förvaltar statens mark behövde mark för naturskyddsprogrammet Natura 2000.

I Skinnarvik gjordes en bytesaffär. Marinen fick ett större skyddsområde från ett samfällt vattenområde runt holmar utanför marinens hamnar.

Det här gjordes i utbyte mot att strandtomter styckades av i utkanten av skyddsområdet.

Här finns mera att läsa om Kimitofallet

Spotlight granskade flera fastigheter

Det finns många andra intressanta fastighetsaffärer, till exempel i närheten av flygplatser. Hur många fall det är fråga om är svårt att uppskatta. Våra myndigheter har inte koll på dem.

Spotlight granskade flera fastigheter i rysk ägo och deras ägarförhållanden. Vi gick igenom cirka 60 personers och lika många företags fastighetstillgångar. Företagen är registrerade i Finland men det finns undantag.

Flera fall väckte uppmärksamhet på grund av fastigheternas läge. Dessutom visade sig att en ägare kan äga flera fastigheter.

25 ryska ägare granskades ytterligare. Det visade sig att de tillsammans äger 64 fastigheter. Sex fall av dessa presenteras här ovan.

Inhägnader och ett buddhisttempel

Ryska medborgare äger framför allt sommarstugor.

Det är allt från små finska stugor med bastu vid stranden till nybyggda stora villor i rysk stil med staket runt fastigheten. Och på en strandfastighet har det byggts ett buddhistiskt tempel.

Sedan det blev möjligt för utländska medborgare att köpa fastigheter i Finland på 1990-talet har det sålts cirka 5 600 fastigheter till ryska medborgare. Flest affärer gjordes för tio år sedan, men nu har boomen avtagit.

Trots det fortsätter försäljningen. På flera ryska sajter finns finska sommarstugor och egnahemshus till salu. Bland annat tomterna i Skinnarvik och herrgården i Finby är nu också till salu.

Diskussion om artikeln