Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kvarkenfärjan kan vara nästa beställning för Åbo eller Raumo

Från 2018
Så här ska den nya Kvarkenfärjan se ut.
Bild: Midway Alignment of the Bothnian corridor/Wärtsilä

En upphandling pågår för att låta bygga en ny färja för linjen Vasa-Umeå. Flera varv har kontaktats och ännu i år lämnas en beställning.

Ännu i år kan det komma besked om ett nybygge på något av varven i Egentliga Finland. En ny färja kommer att sättas in på linjen Vasa-Umeå om några år. Upphandlingen har inletts och i höst lämnas en beställning.

Sjutton varv i Europa och andra delar av världen har kontaktats och hittills har åtta svarat. Tre eller fyra av de intressantaste går vidare i upphandlingsprocessen. Bertil Hammarstedt, verkställande direktör för Kvarken Link som gemensamt ägs av städerna Vasa och Umeå, räknar med en byggtid på 18-24 månader. Det innebär att om färjan börjar byggas under 2019 kan den sättas i trafik i november 2020.

Hammarstedt nämner inte vilka varv som kontaktats, men säger att man helst ser att färjan skulle byggas i Finland. I praktiken innebär det i Åbo eller i Raumo, möjligen i Helsingfors. Det förutsätter ändå att offerterna är konkurrenskraftiga, säger Hammarstedt.

Diskussion om artikeln