Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Har du sisu? Joanna Nylund avslöjar den finska urkraftens hemligheter i ny bok

Från 2018
Omslaget till Joanna Nylunds bok Sisu
Bildtext Joanna Nylund har skrivit en bok om fenomenet sisu, vad det betyder och vad man kan göra för att få mera sisu.
Bild: Naomi Wilkinson

Först kom danskarnas hygge som ett samlingsnamn för kollektiv trivsel. Efter det har skandinaviska trivselord som mys och lagom spridit sig över världen. Nu är det dags för den finska sisun - ett urgammalt fenomen som det skrivits väldigt lite om tidigare.

Frilansjournalisten, fotografen, översättaren och nu också författaren Joanna Nylund har skrivit en bok om den finska sisun som för en tid sedan gavs ut på engelska i Storbritannien.

Boken ”Sisu: The Art of Finnish Courage” går på djupet i den finska sisun och hur man med hjälp av den kan leva ett betydelsefullt och lyckligt liv. Boken har uppmärksammats stort i internationell media bland annat i The Telegraph, Elle UK och The Evening Standard, som menade att det nu är dags att glömma hygge till förmån för den nya trenden sisu.

Vinterbadare i snöstorm
Bildtext Att doppa sig i iskallt vatten kräver en del sisu.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Vad är sisu?

Joanna Nylund säger att det är ett ord som är omöjlig att översätta, eftersom begreppet sisu står för så mycket.

- Sisu handlar om mod, uthållighet, envishet, ihärdighet och beslutsamhet. För mig personligen är det en slags glad beslutsamhet. Juha Lappalainen (kommunikationsexpert, reds. anm.), som jag intervjuade för boken, säger det bra då han säger att det djupast sett handlar om att tycka om sig själv. Sisu kan också vara att på något sätt ta sin plats i världen, att tro på sig själv och sin förmåga på ett sunt sätt.

Det låter ju som att sisu är starkt förknippat med självförtroende. Men hur är det med det finländska självförtroendet? Joanna Nylund menar att sisu handlar om mycket mer än så.

- Jag tror att det finska självförtroendet är bättre än vi tror och att det tar sig uttryck på lite andra sätt än i andra kulturer, där man kanske ser självförtroende mera som något yttre, hur man beter sig och att man ger ett kaxigt intryck. Jag tycker att vi har den djupare sortens självförtoende som kanske mera syns i våra handlingar och i modet att ta beslut. Vi har insett att vi är inte så små och obetydliga som vi kanske har tänkt tidigare.

Joanna Nylund, som har skrivit boken om Sisu
Bildtext Joanna Nylund har skrivit en bok om sisu
Bild: Joanna Nylund

Förändringen tror Joanna Nylund beror på att vi nuförtiden reser mera, vi jämför oss mera med andra länder och vi har fått upp ögonen för hur mycket vi har som är bra.

Hon säger att vi kan klappa oss själva på axeln för vad vi har gjort tillsammans. Enligt henne är sisu en kollektiv gemenskap, och hänvisar bland annat till hur man byggde upp Finland efter kriget. Hon minns hur hennes egen farmor berättade om den enorma vi-andan. Det kollektiva, det är sisu, tycker Joanna Nylund.

- Vi ser frukterna av det på många plan i vårt samhälle. Vi har jämlikhet, den är inte perfekt men den är mycket bättre än den är i många andra länder. Jag tänker på kvinnans roll, hur vi behandlar våra barn, vårt skolsystem, vårt politiska system, vår förkärlek för demokrati och rättvisa, den stora integriteten jag tycker vi har som nation, vi är ändå ett av de minst korrumperade länderna i världen.

Joanna Nylund tror att folk nu har fått upp ögonen för detta, man ser sig numera som en del av en global helhet och inte bara som ett litet land i kanten av Europa som är granne med Ryssland.

Tillsammans är vi starka

Sinnebilden av den trumpna mannen med kniven och tystnaden som sällskap håller på att ge vika för en modernare bild, menar Joanna Nylund.

- Jag tycker att det är den moderna versionen av sisu, det är inte så att man ska sega ut ensam till varje pris, det har kanske varit det men jag tycker inte att det skapar bra slutresultat. Vi behöver ju varandra, och tanken att vi är starka tillsammans - det är då som det riktigt lyfter. Det tycker jag är mera i linje med den moderna världen.

Omslaget till Joanna Nylunds bok Sisu
Bildtext Joanna Nylunds bok Sisu: The Finnish Art of Courage
Bild: Naomi Wilkinson

"Sisu alkaa kun tietoinen vahvuutemme loppuu" (direkt översatt ungefär "Sisun tar vid då vår medvetna styrka tar slut"), säger sisuexperten Emilia Lahti, som Joanna Nylund intervjuat för sin bok.

- Det hon menar är att sisu är den där reservtanken, bränsletanken som vi kanske inte vet om att vi har. Sisu i sin djupaste betydelse är något vi tar fram i en kris eller i en svårighet eller när något går oss emot. Vi kan egentligen inte veta hur mycket styrka vi har före vi blir prövade. Man kanske tänker att man hade kommit till vägs ände och så märker man att nä, jag orkar ännu, eller att man får en ny beslutsamhet eller ny kraft.

Joanna Nylund tar som exempel människor som har utstått helt otroliga omständigheter och fruktansvärda saker men som på något sätt ändå överlevt både fysiskt och mentalt.

- Det tycker jag nog är sisu, det är den kristalliserade versionen av sisu.

Sotasaalista ja kaatuneita Raatteen tiellä talvisodassa 1940
Bildtext Krigets visade hur stark den finska sisun kan vara.
Bild: SA-kuva

Men hur göra om man saknar sisu?

Joanna Nylund understryker att sisu - precis som självförtroendet - inte är något statiskt och oformbart. Sisun kan växa och uppmuntras, men för att komma dit måste vi möta oss själva.

- Det måste finnas konkreta sätt att få sin sisu att växa. Man kan inte bara säga att "hon har så mycket sisu", på samma sätt som man säger att "hon har så starkt självförtroende". Det är ju samma sak med självförtroendet, jag tycker inte att det är statiskt, det är ingenting man föds med och sen är det kört om man inte har så mycket. Det är ju klart att vi blir påverkade av varandra. Sisu är något vi kan inspirera i varandra.

Vi kan egentligen inte veta hur mycket styrka vi har före vi blir prövade

― Joanna Nylund

I boken tar Joanna Nylund fram konkreta exempel på hur man kan hitta sisun inom sig. Att våga gå utanför sin bekvämlighetszon är också något hon menar är viktigt, eftersom det är då vi behöver sisu som mest.

Hon nämner också mindfullness, att gå på vandring i skog och mark, att vinterbada och att rätt och slätt utsätta sig för tystnad.

En av de saker som Joanna Nylund tycker att man i den moderna världen gör väldigt sällan är att bara stänga av sin teknologi, att man inte låter sig bli distraherad av tio olika saker samtidigt.

-För att hitta sitt inre lugn, sitt inre centrum behöver man få bort distraktionerna, och där tror jag att en viktig sak är att möta sig själv. Jag tror inte man kan hitta något inom sig själv om man springer från det man skulle behöva ta tag i, eller om man bara distraherar sig dagen igenom och man aldrig stannar upp och funderar på vad som har hänt idag och hur jag känner mig.

Alpinister i Mont Blanc
Bildtext Här, då orken är slut och man bara är halvvägs till toppen, då är det bra att plocka fram sin sisu.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

I arbetet med boken tog Joanna Nylund avstamp i just det, att gå ut i naturen, lämna tekniken hemma och att möta sig själv i tystanden, och att verkligen våga göra det.

- Jag tror att det börjar där. Först av allt måste man ta reda på hur man mår, sedan kan man börja fundera på hur man kan växa i styrka.

Barn måste få möta svårigheter själv

Hur ska man som förälder göra för att ge sina barn så mycket sisu som möjligt? I det fallet tror Joanna Nylund på glad och positiv uppmuntran av barnet och det som barnet är bra på eller tycker om att göra.

Istället för att försöka göra barnets väg så lätt som möjligt råder hon oss att istället försöka utrusta barnet för det som det kommer att möta.

- Frestelsen nuförtiden är att man vill göra för mycket, man curlar för barnet och man vill inte att de skall bli ledsna och behöva möta svårigheterna. Jag förstår ju att det gör ont i förälderns hjärta att barnen måste möta det ensamma, men det är ändå en del av vår mänskliga upplevelse att göra det, det är så vi växer.

Då sisun går för långt

Joanna Nylund tror att vissa människor, beroende på personlighet, är mera i riskzonen för att köra rakt in i väggen.

Men sisu handlar inte om att aldrig ge upp. Om man vet med sig själv att man är en högpresterare måste man kanske låta sig själv ta det lugnt emellanåt, man måste ta hand om sig själv.

I boken har hon intervjuat bland annat äventyraren och upptäcktsresanden Patrick "Pata" Degerman.

- Han har visserligen som motto att aldrig ge upp, men han säger också att det måste vara inom ramarna för vad som är relalistiskt. Han tror på planering och realism och att man satsar på att göra något som man vet att går att förverkliga. Det kanske man också kan överföra på det att inte överprestera. Att fråga sig själv om jag orkar med det här, klarar min familj av om jag gör det här och hur kommer jag att må.

Sisu kan också vara det att våga avbryta, eller våga säga nej. Till och med Pata Degerman vågar medge att han är rädd.

- Sisu är att våga erkänna att man har dubier över något, eller att man tvekar, eller att man är rädd, vilket han inte heller hade problem med att säga. Jag tänker att om inte han har problem med att säga att han är rädd så borde kanske ingen av oss ha det.

Illustration i Joanna Nylunds bok Sisu
Bildtext På somrarna flyr vi ut till sommarstugorna, där vi får låta vår sisu flöda genom att bo så primitivt som möjligt.
Bild: Naomi Wilkinson

Varför intresset för sisu är så stort just nu

Joanna Nylund tror att det stora intresset för livsstilsfenomen som hygge, lagom och sisu handlar om en återgång till en annan uppsättning värderingar än vi har haft under en lång tid.

- Vad gäller det nordiska intresset har vi det gemensamt att folk har fått upp ögonen för att de nordiska länderna är bland de lyckligaste i världen. Man har märkt att våra samhällen är välordnade, att de funkar bra och att de står för värderingar som jag tror att väldigt många vill ha. Följden har blivit att man har tittat på vad man har kommit på i Norden som vi andra kunde ha nytta av.

Joanna Nylund tror ändå att sisu har mer att ge än hygge och lagom. Hon menar att sisu är mera användbart.

Sisu är inte något som rör sig bara på individnivå och handlar inte endast om att skapa ett så bekvämt liv som möjligt. Sisu är också vad man kan göra för samhället och för vår nästa.

- Vi behöver kanske ta tag i saker och ting tillsammans. Jag tror att det finns en beställning på det nu, då man söker efter integritet och rättvisa och man vill ha ett rakryggat samhälle. Jag tror att det finns en klar längtan efter någon som skulle få oss att resa på oss lite igen som ett kollektiv.

Joanna Nylund och boken om Sisu

- Född 1975
- Hemma från Pojo, bosatt i Helsingfors sedan 1990-talet
- Har studerat engelsk filologi vid Åbo Akademi
- Har arbetat som översättare största delen av sitt yrkesliv, men är också frilansjournalist och fotograf. Nu är hon också författare.
- Sisu är Joanna Nylunds första bok
- Sisu kommer att översättas till elva olika språk, bland dem franska, holländska, ryska, koreanska och vietnamesiska.
- Boken blev mycket uppmärksammad då den kom ut i Storbritannien i februari 2018
- Sisu har kommit ut på engelska och ges ut på finska våren 2018. På engelska heter boken "Sisu: The Finnish Art of Courage" och på finska "Sisu: Suomalaisen sisun salaisuudet".

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln