Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Labradoren är Svenskfinlands mest älskade hund – se vilken hundras som är vanligast i din kommun

Uppdaterad 14.04.2023 13:16.
En karta som visar i vilka kommuner olika hundraser är populärast.

Kartan visar vilka hundraser som är mest populära i Svenskfinland. Klicka på en ras så får du se i vilken kommun den är vanligast.

Den interaktiva grafiken togs bort 14.4.2023 då den inte längre fungerade tekniskt.

Bilder: Finska Kennelklubben.

I elva av trettiofem kommuner i Svenskfinland är labrador retrievern den vanligaste hunden. Slutsatsen bygger på antalet labradorer som har registrerats i kennelklubbens register under de senaste tio åren.

Också i resten av landet är labrador retrievern den mest populära hundrasen. 2017 registrerades 2125 labradorvalpar.

Labrador retrivervalp
Bildtext Labrador retrievern är den vanligast förekommande hundrasen i nästan hälften av de svensk- och tvåspråkiga kommunerna

Här ser du vilka raser som är vanligast i din kommun

Välj i listan för att se vilka hundraser som är populärast i din kommun. Andelen anger hundrasens andel av alla registrerade hundar i kommunen.

Den interaktiva grafiken togs bort 14.4.2023 då den inte längre fungerade tekniskt.

Många ovanliga raser är populära i Svenskfinland

Listan på Svenskfinlands vanligaste hundraser skiljer sig en hel del från hela landets topplista. I Ingå finns det flest dansk-svenska gårdshundar medan de kom på bara 87:e plats på listan över antalet nyregistrerade hundar i hela landet.

dansk- svensk gårdshund
Bildtext Dansk-svensk gårdshund

I Jakobstad har det registrerats 89 stycken pulin vilket gör den till kommunens vanligaste hund. I hela landet kommer pulin inte ens med på listan över de 100 vanligaste 2017.

Hund av rasen Puli
Bildtext Pulin är en ungersk vallhund

I Hangö gillar man chihuahua. Nästan 20 procent av alla hundar som registrerats i Hangö är lång- eller korthåriga chihuahuor.

I hela landet kom den korthåriga chihuahuan på sjuttonde plats och den långhåriga chihuahuan på tjugoandra plats på listan över nyregistreringar 2017. Sammantaget skulle det ha gett dem en åttonde placering.

Enskilda hunduppfödare kan ha stor inverkan på vilken ras som är vanligast. Dels säljer man fler hundar i närområdet och dels kan en uppfödare ha hundar registrerade i sitt namn även om de bor någon annanstans.

Här kan du se hur populära olika hundraser har varit totalt sett

Grafen visar antalet nyregistrerade hundar (valpar) enligt ras från 2006 till 2017. Uppgifterna gäller hela landet och härstammar från Kennelklubbens register.

I utgångsläget visas de fem populäraste hundraserna år 2017. Använd sökfältet nedan för att välja flera raser. Du kan välja bort hundraser med x:et före rasens namn.

Tidsserien togs bort 14.4.2023 då den inte längre fungerade tekniskt.

Hundtätt i glesbygden

Kommunerna med många hundar per invånare är alla mindre kommuner med mycket skog och mark. Här bor många jägare och de flesta har egnahemshus.

Ändå år det inte jakthundar som är de allra populäraste.

I Lappträsk, som är den kommun där flest har hund, är den så kallade tryffelhunden lagotto romagnolo den populäraste hundrasen. På andra plats kommer jakthunden jämthund.

KommunHundar per 100 inv.
1.Lappträsk17,3
2.Ingå15,6
3.Pyttis14,9
4.Sjundeå14,9
5.Sibbo11,7

Minst hundar i förhållande till invånarantalet bor det i städerna och på Åland.

I Helsingfors har bara fyra procent av invånarna en hund som är registrerad i kennelklubbens register.

Enligt stadens egna uträkningar bor det ungefär 30 000 hundar i Helsingfors, drygt 25 000 är registrerade.

KommunHundar per 100 inv.
30.Vasa5,7
31.Åbo5,3
32.Esbo5,2
33.Åland4,1
34.Helsingfors4,0

De flesta hundar är registrerade

Även om det har blivit vanligare med oregistrerade hundar är ändå nästan 500 000 av de uppskattningsvis 600 000 - 800 000 hundarna i Finland registrerade i kennelkubbens register.

Bara registrerade hundar får delta i officiella utställningar och tävlingar.

Källor och metodik

Rättelse 21.2.2018 kl 9.16. I stycket före grafen med olika hundrasers popularitet hade kennelklubben felaktigt kallats kennelförbundet. Det var ett slarvfel som vi nu har rättat. kl 10.33: Finsk spets hörde inte till fem populäraste raserna 2017, korrigerat till finsk stövare i grafen.

Diskussion om artikeln