Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vilka konsekvenser har dagens politik för våra barnbarn? – Forskare vill hitta långsiktighet i våra beslut

Från 2018
Uppdaterad 16.02.2018 07:20.
Ett barn tittar på ett papper genom ett förstoringsglas.
Bildtext Hur ska vi ta hand om vår miljö så att våra barn har det bra i framtiden?
Bild: Mostphotos

Vilka konsekvenser har de politiska beslut som fattas på de kommande generationerna – och hur kunde politikerna bli bättre på att se de långsiktiga konsekvenserna av sina beslut?

Det ska en grupp forskare ta reda på med hjälp av ett nytt fyraårigt projekt. Med i projektet är forskare från bland annat Åbo Akademi och Åbo universitet. Projektet koordineras av Åbo universitet.

- Miljön är ett bra exempel på ett område där alla beslut som fattas också har ett längre perspektiv. Demokratier är inte alltid så bra på att hantera det, så vi vill veta vilka problemen är och också försöka lösa dem, säger Lauri Rapeli, forskningschef vid Institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi.

Lauri Rapeli är docent i statskunskap.
Bildtext Lauri Rapeli.
Bild: Yle/Ville Hupa

Politiska beslut ofta kortsiktiga

Enligt Rapeli fungerar demokratin ofta med ett kortsiktigt perspektiv, eftersom vi har regelbundna val. Då är det svårare att jobba långsiktigt med politiska frågor.

- I det här forskningsprojektet tänker vi ganska mycket på frågor som gäller miljö och markanvändning. Vi vill förstås bidra till att vi i framtiden blir bättre på att skydda miljön, säger Rapeli.

En hand håller i en stämplad vit lapp, en valsedel i fullmäktige.
Bild: Tove Virta / Yle

Exempel på beslut som man fattar nu och som har långtgående konsekvenser är frågor som gäller miljön och också hur vi bygger och bor.

Därför kommer forskarna att intervjua invånare för att höra hur man kunde höra deras åsikter då det gäller beslut som har konsekvenser för kommande generationer.

- All typ av planläggning har någon slags lokal anknytning. Det är också ett område som vanliga medborgare har mycket att bidra till. Så vi hoppas på att vi kan involvera vanliga medborgare i vårt projekt.

Närbild av höghusbygge.
Bildtext Hur vi bygger i dag kan ha långtgående konsekvenser i framtiden.
Bild: Yle/ Nora Engström

Även politiker och tjänstemän kommer att intervjuas under projektets gång.

Framtidens generationer borde höras

Men hur kunde framtiden tas i beaktande i beslutsfattandet?

Enligt Rapeli kunde det här exempelvis gå ut på att en tjänsteman utreder och informerar hur besluten inverkar på invånarna och miljön i framtiden.

Kandidatlistor längs Aurabron i Åbo under kommunalvalet.
Bildtext Regelbundna val gör att beslut ofta fattas på kort sikt.
Bild: Yle/Nora Engström

Eller att framtidens generation hörs innan besluten fattas.

- Vi hoppas på att vi kan föreslå ändringar i processer som gäller beslutsfattandet som gör att den finländska demokratin blir bättre på att beakta framtiden och framtidens generationer. Det betyder att vi blir bättre på att engagera medborgarna då man planerar områden för jobb och boenden. Bättre beslut, det är vad vi hoppas på! säger Rapeli.