Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Vi har väntat på den här dagen sedan lågstadiet!” – Ellen och Oona blir äldst i skolan i dag

Från 2018
Grankullaeleverna (fr.v.) Alex Federley, Oona Koskenvesa, Jonny Donner och Ellen Eskelin tränar på dansstegen dagen innan gammeldansen.
Bildtext Grankullaeleverna (fr.v.) Alex Federley, Oona Koskenvesa, Jonny Donner och Ellen Eskelin tränar på dansstegen dagen innan gammeldansen.
Bild: Heini Rautoma

Idag firar gymnasietvåorna de gamlas dag då de blir äldst i skolan. I Grankulla har eleverna ordnat temaworkshoppar för ettorna och koreograferat en musikhistorisk elevdans.

Ellen Eskelin och Oona Koskenvesa har planerat dagens program länge. Redan för flera månader sedan skaffade de klänning och skor.

– Vi har väntat på den här dagen sedan lågstadiet, säger Koskenvesa.

Flickorna säger att de väntat på de gamlas dans sedan lågstadiet.

– Vi blir abin nu, men det känns som att jag fortfarande går på nian. Det har gått då snabbt! Jag måste stanna upp och fundera på allt roligt som har hänt under gymnasietiden, säger Eskelin.

Ellen Eskelin (t.v.) och Oona Koskenvesa, abiturienter vid Grankulla gymnasium.
Bildtext Ellen Eskelin (t.v.) och Oona Koskenvesa har jobbat för gammeldansen i Grankulla i flera månader.
Bild: Heini Rautoma

Eskelin och Koskenvesa har suttit med i en kommitté som planerat de gamlas dag sedan början av höstterminen. Kommittén har bland annat skaffat finansiering och planerat programmet.

– Det har varit mycket att fixa, säger Koskenvesa.

När Yle Huvudstadsregionen träffar Koskenvesa och Eskelin på torsdagen håller de på att röja undan efter att abiturienterna åkt iväg från skolan. Ansiktet är rödmålat och det ligger skräp och godis överallt.

– Det kommer att bli en sen kväll här på skolan, säger Eskelin.

Ellen Eskelin (t.h.) och Oona Koskenvesa, abiturienter vid Grankulla gymnasium, sopar.
Bildtext Ellen Eskelin (t.h.) och Oona Koskenvesa gör i ordning dansgolvet efter att abiturienterna lämnat skolan på torsdagen.
Bild: Heini Rautoma

Workshop om att bli gammal

De gamlas dag börjar med frisörbesök. Sedan avnjuter eleverna brunch i mindre grupper.

Klockan ett är det dags för dagens första programnummer, nämligen fyra workshoppar om att bli gammal. I dem får skolans ettor bland annat lära sig dansa vals och skriva dikter om att bli gammal.

Eskelinen och Koskenvesa berättar att workshoppens idé är att öka gemenskapen i skolan. Att bli äldre innebär mera ansvar, säger de.

– Snart blir det studentskrivningar och sånt, och sen kommer allt att gå snabbt. Man borde redan börja fundera på vad man ska göra efter gymnasiet, säger Koskenvesa.

Men först ska det firas att tvåorna nu är äldst i skolan. Eleverna dansar gammeldanser i två omgångar: först för resten av skolan och sedan för föräldrarna.

Utöver de traditionella gammeldanserna, som övats in under ledning av gymnastikläraren, bjuder grankullatvåorna på en musikhistorisk resa. Den sista dansen, elevdansen, har koreograferats av två elever.

– Elevdansens tema är gammal musik som våra föräldrar kan relatera till.

Tavla på danser under de gamlas dans i Grankulla Gymnasium.
Bildtext I Grankulla dansas både traditionella danser såsom tango, Lambeth Walk och Cicapo, men också en egen elevdans.
Bild: Heini Rautoma

Dansare från flera skolor möts i Grankulla

Tvåorna har fått förstärkning av pojkar från årskurs ett, eftersom det finns betydligt fler flickor än pojkar på tvåan och de flesta har bildat par av en flicka och en pojke.

En del dansare har också kommit från andra skolor, både gymnasier och yrkesskolor. Dansare från bland annat Tölö, Helsinge, Mattliden och Solvalla kommer att slå klackarna i taket i gymnastiksalen i Grankulla i dag.

– Först funderade jag hur det skulle gå med gemenskapen när det kommer människor från andra skolor med. Men stämningen har varit jättebra och det har varit roligt att bli bekant med till exempel pojkar från ettan, säger Eskelin.

Det märks på Eskelin och Koskenkorva att eleverna värdesätter den goda gemenskapen.

– Vi vill nästan inte att den här dagen ska vara redan nu. Vi skulle vilja fortsätta med dansövningarna och allt det andra planerandet, det har varit så roligt, säger Koskenvesa.