Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Filmrecension: Black Panther – superhjältefilm som ger oss ett nytt sätt att se på världen

Från 2018
Närbild på Black Panther i sin svarta panterdräkt.
Bildtext Black Panther (Chadwick Boseman) är här, är du redo?
Bild: ©Marvel Studios 2018

Det är mycket som kolliderar i Black Panther och nu syftar jag inte enbart på bilar, rymdskepp och byggnader. Det som kraschar mest är stereotypier och förväntningar. På ett positivt sätt.

Det fräscha med Black Panther är att det här nästan inte alls ser ut eller känns som en traditionell superhjältefilm. Visst finns här de obligatoriska strids- och kampscenerna, snärtiga specialeffekter och snabb action. Men det här är också en film som serverar oss en myt.

Den osäkra prinsen

Det hela börjar visserligen ganska traditionellt i Oakland, Kalifornien i början av 1990-talet med ett svek som får förödande konsekvenser. Men efter det förflyttas vi till nutiden och det lilla afrikanska kungadömet Wakanda och efter det är inget sig likt.

I korthet handlar det om att prins T’Challa / Black Panther (Chadwick Boseman) skall ta över tronen efter att hans far dött i en bombattack (en attack som skildrades i Captain America: Civil War, 2016).

Nu finns det de som vill utmana kungen. Och de som vill åt Wakandas naturresurs. Och så finns det de som vill ta över hela världen.

Närbild på Erik Killmonger (Michael B. Jordan)
Bildtext Erik Killmonger (Michael B. Jordan) har en plan och är beredd att slåss för den.
Bild: ©Marvel Studios 2018

T’Challas främsta konkurrent visar sig vara Erik Killmonger (Michael B. Jordan) en före detta elitsoldat från USA som känner till Wakanda och dess hemligheter väldigt bra.

En ny synvinkel

Det som fascinerar med filmen Black Panther är att den ger oss alternativa sätt att se på världen och Afrika i synnerhet.

Wakanda är det lilla afrikanska landet som för omvärlden presenterar sig som fattigt och outvecklat. Alla de stereotypier vi har om ett afrikanskt u-land.

Verkligheten visar sig vara nåt helt annat.

Ett rymdskepp flyger in över den futuristiska staden i Wakanda.
Bildtext Välkommen till Wakanda!
Bild: ©Marvel Studios 2018

För Wakanda är ett supermodernt och högteknologiskt land som med flit gömmer sig bakom stereotypier, höga bergskedjor och en djup djungel.

Det är också ett afrikanskt land som aldrig upplevt slaveri eller kolonialism.

Så vad gör det med en ung mans självkänsla att växa upp i ett land som Wakanda? Jämfört då med Erik Killmonger som växt upp i USA. En uppväxt präglad av fattigdom, orättvisor, svek och brutalitet. Han är en ung man som fått lära sig att den enda möjligheten att ta sig fram här i världen är genom att slåss och kriga.

T’Challa och Erik Killmonger blir varandras spegelbilder. Och inte för inte har många kritiker sett dem som en slags fantasi över hur det skulle se ut om Martin Luther King och Malcolm X möttes.

T'Challa (Chadwick Boseman) och Erik Killmonger (Michael B. Jordan) slåss mot varandra i ett vattenfall.
Bildtext T'Challa (Chadwick Boseman) och Erik Killmonger (Michael B. Jordan) utmanar varandra.
Bild: ©Marvel Studios 2018

Naturresursen alla vill åt

Orsaken att Wakanda upprätthåller en image av ett fattigt land beror på att man har ofantliga tillgångar av den ytterst värdefulla metallen vibranium (samma metall som även finns i Captain Americas sköld).

Och precis som det genom tiderna funnits intresse för att lägga vantarna på de afrikanska naturresurserna så finns det även här en mängd typer som vill åt vibranium.

Men den stora frågan är ändå vad folket i Wakanda skall göra med den makt och rikedom som vibranium ger dem. Är det rätt att de håller den för sig själva? Eller skall de som har det bra hjälpa dem som har det sämre?

Och vad gör man då man får makten? Skall man hämnas eller försonas?

Närbild på Shuri (Letitia Wright) när hon slåss.
Bildtext Shuri (Letitia Wright) är forskaren som även kan slåss.
Bild: ©Marvel Studios 2018

Första afrikanska superhjälten

Black Panther skapades 1966 av Stan Lee och Jack Kirby som en medlem i Fantastic Four och var den första afrikanska superhjälten. (Historisk fotnot: den revolutionära organisationen Black Panther Party / Svarta pantrarna grundades några månader senare samma år.)

Det är också lite banbrytande att det nu kommer en påkostad film där så gott som alla skådespelare är icke-vita.

Black Panther är inte den första svarta superhjälten, vi har haft Blade (1998) och Hancock (2008) men med tanke på att så gott som alla superhjältar alltid är vita män som antingen jobbar för eller hjälper USA så känns det uppfriskande att nu få en hjälte som har en helt annan utgångspunkt. (Lite på samma sätt som fjolårets Wonder Woman kändes nyskapande.)

Lägg sen ännu till att T’Challa omges av idel smarta och starka kvinnor.

Shuri (Letitia Wright), Nakia (Lupita Nyong'o), Ramonda (Angela Bassett) och Everett K. Ross (Martin Freeman) står tillsammans och pratar.
Bildtext Shuri (Letitia Wright), Nakia (Lupita Nyong'o), Ramonda (Angela Bassett) och Everett K. Ross (Martin Freeman) funderar vad de skall göra.
Bild: ©Marvel Studios 2018

Vi har hans ex-flickvän Nakia (Lupita Nyong’o) som jobbar som hemlig agent och som har en hel del synpunkter på både ledarskap och visioner. Vi har T’Challas mor Ramonda (Angela Bassett) och hans syster Shuri (Letitia Wright) en intelligent forskare som bland annat designar den genialiska kroppsdräkt som Black Panther alltid bär.

För att inte tala om Dora Milaje, en armé av kvinnliga krigare du helst inte vill bli ovän med.

Okoye (Danai Gurira) och Nakia (Lupita Nyong'o) ser bekymrade ut.
Bildtext Dora Milajes general Okoye (Danai Gurira) och Nakia (Lupita Nyong'o)
Bild: ©Marvel Studios 2018

T’Challa är helt enkelt bara en intressant typ i ett galleri av fascinerande rollgestalter. Det är i själva verket skurken Erik Killmonger som nästan hela filmen igenom är den mest spännande personen.

Men det beror kanske också på att regissören Ryan Coogler ger oss en superhjältefilm som handlar om historia och traditioner, ansvar och svek och om att växa till sig och bli en ledare med en vision.

Därför är det viktigt att du lugnt sitter kvar under sluttexterna!

Närbild på T'Challa (Chadwick Boseman) då han står i FNs talarstol.
Bildtext En superhjälte med visioner.
Bild: ©Marvel Studios 2018