Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mayer satte stopp för norska jättesviten – Romar satte punkt för klent OS

Från 2018
Uppdaterad 16.02.2018 12:31.
Matthias Mayer, OS 2018.
Bildtext Matthias Mayer tog sitt andra OS-guld i karriären.
Bild: EPA

Sämsta störtloppsinsatsen i OS på år och dagar. Då följde Österrike upp med att bryta en norsk jättesvit. För första gången på 2000-talet vann någon annan än en norrman OS-guld i super-G.

I går var Matthias Mayer näst bäste österrikare i OS-störtloppet i Sydkorea. Mayer slutade nia och var ett par placeringar bakom Vincent Kriechmayr – noteringar som inte lär ha tagits emot med blida ögon där hemma.

Österrike är en alpin supernation, men i störtloppet blev man utklassat av framför allt Norge. Då tog norrmännen guld och silver genom Aksel Lund Svindal och Kjetil Jansrud.

Svindal blev en historisk norsk OS-segrare i störtlopp – och historien talade för nytt norskt guld i dagens super-G. Norge har haft en anmärkningsvärd OS-segerrad i den här disciplinen. På 2000-talet har norrmän tagit hem alla herrguld i de olympiska spelen.

Nu är den trenden bruten. Den regerande mästaren Jansrud lyckades inte försvara sin titel. I stället fick han se ledningen gå upp i rök när Mayer gled över mållinjen.

Går i pappas fotspår

Mayer säkrade det andra österrikiska herrguldet i super-G genom tiderna. För tjugo år sedan var det Hermann Maier som tog den senaste icke-norska segern i Nagano.

Därmed går Mayer, som tog OS-guld i störtlopp för fyra år sedan i Sotji, i sin pappas fotspår. Helmut Mayer tog silver i super-G när disciplinen fanns med på OS-programmet för första gången 1988.

Tätstriden blev tajt. Beat Feuz lyckades finfint i sin sidogren och stannade blott tretton hundradelar bakom Mayer. Jansrud ordnade ett norsk brons.

– Det är lite blandade känslor. Vi ville väldigt gärna förlänga den fina statistiken. När det lugnar ner sig kommer jag ändå att vara väldigt nöjd, säger Jansrud till NRK.

Romar: "Bara långsamt"

För Andreas Romar blev det en bekant utgång i den tredje och sista starten för hans del i Pyeongchang. Efter 24:e platsen i kombinationen och 31:a platsen i störtloppet satte han punkt för sin andra OS-resa med en klen insats. Han gick in på en 31:a plats.

– Det var generellt ett rätt bra åk. Jag hade en liten miss, men fick ändå med mig fart och kunde attackera, säger Romar.

Insatsen går ändå i takt med hans världscupsäsong i super-G. Romar har inte lyckats knipa världscuppoäng en enda gång i vinter i den disciplinen.

– Det gick väldigt dåligt här. Jag har inte fått ut något. Det har bara gått långsamt. Jag vet inte riktigt vad problemet är. Vi måste analysera och se vart det bär av i framtiden.

Resultat, super-G:

1) Matthias Mayer, Österrike 1.24,44
2) Beat Feuz, Schweiz + 0,13
3) Kjetil Jansrud, Norge + 0,18
4) Blaise Giezendanner, Frankrike + 0,38
5) Aksel Lund Svindal, Norge + 0,49
---
31) Andreas Romar, Finland + 3,26

Diskussion om artikeln