Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rasande mamma till ett av dödsoffren vänder sig till Trump – skolskjutningen i Florida väcker ny debatt om vapenlagarna

Från 2018
Uppdaterad 16.02.2018 08:57.
En man demonstrerar mot vapenlobbyn NRA (National Rifle Association) under minnesstunden för dödsoffren i Parkland, Florida på torsdag kväll. "NRA sluta döda våra barn" står det på plakatet.
Bildtext En man demonstrerar mot vapenlobbyn NRA (National Rifle Association) under minnesstunden för dödsoffren i Parkland, Florida på torsdag kväll. "NRA sluta döda våra barn" står det på plakatet.
Bild: EPA-EFE/GIORGIO VIERA

– President Trump, du kan göra så att vapnen inte hamnar i de här barnens händer, skriker en förtvivlad mamma till en 14-årig flicka som dödades i skolskjutningen i Florida. Hennes utbrott i CNN har väckt stor uppmärksamhet.

19-årige Nikolas Cruz som sköt ihjäl 17 personer i gymnasiet i Parkland på onsdagen använde sig av en AR-15 – ett halvautomatiskt gevär som han hade köpt lagligt. Han hade också med sig flera magasin.

En AR-15. Samma typ av halvautomatiskt gevär som gärningsmannen använde i skolskjutningen i Parkland.
Bildtext En AR-15. Samma typ av halvautomatiskt gevär som gärningsmannen använde i skolskjutningen i Parkland.
Bild: AFP / Lehtikuva

Än en gång kritiseras USA:s vapenpolitik i spåren av en skolmassaker.

Också med amerikanska mått mätt har Florida väldigt liberala vapenlagar.

"President Trump, gör någonting!"

En förtvivlad mamma som förlorade sin 14-åriga dotter i skolskjutningen i Parkland har fått speciellt stor uppmärksamhet.

Lori Aldaheff intervjuades av CNN då hon passade på att hålla ett argt, känslosamt tal som var riktat direkt till president Donald Trump.

– Hur kan vi tillåta en beväpnad man att komma in i våra barns skola? Vad finns det för säkerhet? Inga metalldetektorer. En beväpnad man, en galen person, går bara rakt in i skolan, slår sönder ett fönster på mitt barns dörr och börjar skjuta, skjuta på henne, dödar henne, skriker Aldaheff medan hon kämpar mot tårarna.

Så vänder hon sig direkt till president Trump.

– President Trump, du undrar vad du kan göra. Du kan göra så att vapnen inte hamnar i de här barnens händer!

– Du kan placera metalldetektorer vid varje skolingång. Du kan göra massor, fortsätter Aldaheff.

– Jag har just använt de två senaste timmarna till att förbereda min 14-åriga dotters begravning. President Trump, gör någonting, skriker Aldaheff.

– Vi behöver åtgärder nu genast!

Trump har talat om psykisk ohälsa, gärningsmannens mentala problem och om hur hans beteende borde ha uppmärksammats, men han har inte nämnt något om vapnet eller vapenlagarna.

Källor: CNN, AFP, AP

Diskussion om artikeln