Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Wentus Blues Band: Så här övertalades Rolling Stones-gitarristen att komma och spela blues i marthahuset i Karleby

Från 2018
Wentus Blues Band
Bildtext Wentus Blues Band som har spelat med många stora bluesartister.
Bild: Privat

Trots att deras förfäder inte arbetade på bomullsfälten i Missisippi utan mera på potatisåkrarna i Karleby så har de lyckats med att få den äkta känslan som kännetecknar blues i sin egen musik.

Då man pratar med Robban Hagnäs är det som att dyka in i den innersta kärnan av bluesmusiken. Hans band Wentus Blues Band har turnerat i 20 länder och gjort 3000 spelningar. Och de har spelat med många av de riktigt stora artisterna.

Wentus Blues Band 20-vuotiskonsertissa Aleksanterin teatterissa Helsingissä. Kuva dokumenttielokuvasta Family Meeting.
Bildtext Family meeting på Alexandersteatern blev en av höjdpunkterna för Wentus Blues Band.

Eric Bibb, Lousiana Red, Lazy Lester, Omar Dykes från Omar & The Howler, Barrence Whitfield, Kim Wilson från Fabulous Thunderbirds, alla har de samarbetat med WBB. Och naturligtvis Mick Taylor som spelade med Rolling Stones från 1969–1974.

Blues i marthahuset

Men hur beter man sig då för att övertala Mick Taylor att komma till Finland för att ge sig ut på turné med ett band som han antagligen inte visste så mycket om?

Så satt han där och lyssnade och tände en cigarrett och då han hade hört halva låten så tog han fram gitarren och började bränna av

― Robban Hagnäs om första mötet med Mick Taylor

Vid sidan om att spela och fixa en massa byråkrati för Wentus Blues Band har Robban Hagnäs också arrangerat spelningar för andra band. Han hade bokat bandet The Yardsbirds för en turné i Finland.

Under 60-talet spelade toppgitarrister som Eric Clapton, Jeff Beck och Jimmy Page med dem.

Men på grund av ett sjukdomsfall blev turnén inställd men den engelska promotorn erbjöd istället Mick Taylor med band.

- Jag hade hört att han hade ett ganska tråkigt kompband så jag sade att vi kan nog kompa honom med Wentus Blues Band, berättar Hagnäs.

Sedan skickade de en skiva till England. Och efter en månad så landar Taylor med turnémanagern på Kronoby flygfält. Därifrån åker de till huset som bandet delar med de lokala marthorna. Och så sätter sig Taylor ner på en stol och säger till bandet: börja spela!

- Så satt han där och lyssnade och tände en cigarrett och då han hade hört halva låten så tog han fram gitarren och började bränna av och det kändes otroligt stort, berättar Hagnäs.

Mick Taylor som spelade med Rolling Stones på 70-talet på scenen med Robban Hagnäs från Wentus Blues Band
Bildtext Mick Taylor med Robban Hagnäs på scenen med Wentus Blues Band.
Bild: Privat

Under presskonferenserna ville Taylor inte prata om Rolling Stones. Men under en turné har man massor med tid att döda. Man sitter många timmar i en buss då man färdas mellan spelplatserna. Då har man tid att prata.

Wentus Blues Band gjorde hela sex stycken turnéer med Taylor så med tiden kom Robban Hagnäs honom in på livet.

Och har man spelat fem år med Rolling Stones så har man också massor med historier att berätta. Och på Hagnäs hårdskiva finns allt.

Han hade berättat för Hagnäs hur gräsligt det hade låtit då han första gången kom till Rolling Stones övningslokal.

Han var förberedd på att Keith Richards kommer att dö vilken minut som helst.

― Mick Taylor berättade för Robban Hagnäs varför han slutade i Rolling Stones

Och historierna Taylor berättade för Hagnäs blev fler och fler. Och livet på turné hade varit mer galet än Fellinis absurda film Satyricon.

Som då Rolling Stones blev bjudna till Hugh Hefners hus, Playboy Mansion, där de bodde i två veckor. Dagar som var fyllda av droger och orgier. En absurd scen hade varit då basisten Bill Wyman spelade biljard med Hefner samtidigt som Stevie Wonder spelade piano.

Men slutet för Tyler blev bittert. Det var flere låtar som Taylor hade varit med och komponerat men aldrig fått erkännande för. Men enligt Hagnäs fanns det en annan anledning till att han lämnade dem.

- Orsaken till att han slutade var nog att han trodde att bandet skulle sluta. Han var förberedd på att Keith Richards kommer att dö vilken minut som helst.

Stones i stället för Wentus

Men bråken från 70-talet är förbi och det satte stopp för en ny turné som Mick Taylor skulle ha gjort med Wentus Blues Band.

- Senaste gången jag pratade med honom så var allt klappat men så kom Rolling Stones 50-års jubileum emellan och av någon anledning så valde han trots allt att fara och spela med dem, berättar Hagnäs och skrattar gott åt det minnet.

Nu är Wentus Blues Band ute på en ny turné med en ny skiva i bagaget. Albumet Throwback är en hyllning till olika artister som de har jobbat med under åren. På scenen på några konserter kommer de att ha Mats Ronander från Sverige.

Fokus på Wentus Blues Band i Yle Vega på lö 17/2 kl 13.03

Fokus på Wentus Blues Band

Programmet är inte längre tillgängligt