Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Axel Enqvist vann tävling för unga lovande kläddesigner i Köpenhamn - träffade prinsessan Mary utan att veta om det

Från 2018
Uppdaterad 17.02.2018 12:47.
Till vänster en man med beige byxor och en blå jacka (Axels design). Till höger Axel på en fest. Han håller i blommor och ett glas mousserande vin.
Bildtext Axel Enqvist tog hem vinsten med design som drar mot sport och workwear.
Bild: Privat

En avskalad kollektion gjorde att han tog hem vinsten på hela 50.000 danska kronor. En vinst som också kan ge honom nya viktiga kontakter.

26-åriga Axel Enqvist är hemma från Åbo men bor nu i Norge där han jobbar som kläddesigner.

Under modeveckan i Köpenhamn vann han en tävling för unga lovande kläddesigner – något som kan ge honom nya arbetsmöjligheter.

- Jag vann 50 000 danska kronor och en inbjudan till en databas, ett slags Linkedin, för modebranschen, säger Axel.

Träffade kunglighet utan att veta om det

Han fick ta emot priset av danska kronprinsessan Mary, men Axel hade ingen aning om att han faktiskt pratade med en kunglighet.

- Jag visste ju att hon är beskyddare för tävlingen, men när jag pratade med henne hade jag ingen aning om vem hon var. Jag tänkte bara att hon var en av arrangörerna. Efteråt blev jag intervjuad och då frågade journalisten vad kronprinsessan sagt, och då förstod jag att det var hon.

En oförväntad vinst

Tävlingen heter Designers nest award och 30 unga designer deltog. Axel hade absolut inte väntat sig en vinst.

- Det var väldigt oförväntat. När jag tittade runt såg jag en massa fantastiska kollektioner, berättar han.

Han tror att hans kollektion skilde sig ur mängden eftersom den var lite mer avskalad.

- Vi hade bara fem minuter på oss att presentera konceptet bakom kollektionen. Tydligen tyckte juryn att det var ett starkt koncept, som kläderna kunde kommunicera ut.

Tre looker från magisterkollektionen

Axel visade upp tre looker från sin magisterkollektion som visades på konsthögskolan i Oslo förra sommaren.

Han jobbade på kollektionen i flera månader och de sista veckorna var som mest stressiga eftersom det var då plaggen skulle sys upp.

- Det är ganska jordnära färger, mycket beige och grönt. Jag har också använt ganska mycket återvunnet material.

En skjorta och ett par byxor är till exempel gjorda av ett gammalt estniskt militärtält.

- Det är en generisk armé- och workwearlook, med en del mekanismer som gör kläderna lite annorlunda.

"Mormor lärde mig sticka"

När Axel gör sina egna kläder så gör han allt från början till slut – förutom själva tyget.

- Jag planerar, gör mönster och syr upp. Ofta har jag ett mönster jag kan basera mina kläder på, för att sedan bara göra små ändringar. Men från idé till färdigt plagg kan det gå allt från en vecka till fyra månader innan plagget är klart, säger han.

Det var Axels mormor som gjorde att han fick upp ögonen för klädskapande. Hon lärde honom nämligen att sticka mössor.

- Jag har dessutom alltid varit intresserad av kläder och att klä ut mig, men rent konkret var det säkert på någon studiemässa under gymnasietiden som jag fick upp ögonen för det och förstod att man faktiskt kan ha det som yrke.

En sportig och hållbar design

I tonåren låg skate- och snowboardkulturen Axel nära hjärtat, och det syns fortfarande i hans design som ofta är ganska sportig.

- Jag gillar arbetskläder, funktionella kläder. Jag försöker också alltid ha en tanke av hållbarhet i kläderna. Oftast förknippar folk hållbarhet med ekologiska material eller etisk produktion, men det finns många dimensioner av det.

Mer kvinnor och damkläder

Axel gör ofta kläder för män och det gör också att han sticker ut lite grann. I början av studierna på Yrkeshögskolan Novia designade alla damkläder eftersom de tekniskt sett är lite svårare.

Damkläderna gör därför att eleverna lär sig vissa grunder som man måste kunna.

- Många tycker också om att designa damkläder eftersom det finns lite fler möjligheter för att uttrycka sig själv i dem. Men jag tror att gränserna mellan feminint och maskulint försvinner allt mer.

Det är fortfarande också mest kvinnor som studerar kläddesign. När Axel studerade vid Novia var han den enda killen i klassen.

När han tog sin magisterexamen i Norge gick han i en klass med åtta personer, varav två var killar.

- Jag märker ändå att det kommer fler killar till utbildningen och det är jag glad över. Jag har följt med de nya klasserna på konsthögskolan i Oslo och ser att de blir fler och fler.

Vikariatet ger en bättre bild av verkligheten

Just nu jobbar Axel som designer i Norge. Han har ett vikariat på Varner – ett företag som gör kläder för flera olika kedjor. Redan i sommar kanske något som Axel jobbat på dyker upp i affärerna.

Drömmen är att kunna jobba heltid som designer, och med det här jobbet är han redan på god väg.

- Jag har tänkt att jag ska starta eget någon gång. Det här jobbet ser jag som en enormt bra resurs för att lära mig hur saker och ting fungerar.

Inom modebranschen är det viktigt att ha de rätta kontakterna och det gäller också att ha bra kommunikation med fabriker och leverantörer.

- På skolan lär man sig inget om företagande eller hur man kan distribuera kläder, men här får man en liten reality check och det är bra, säger Axel.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln