Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Reuters: 300 ryska legosoldater dödades eller skadades i USA:s flygattack i Syrien

Från 2018
Uppdaterad 16.02.2018 14:11.
Ryssland bekräftar endast uppgifter om dödade ryska soldater och piloter i Syrien. Här begravs piloten Roman Filipov som dödades av rebeller då hans plan störtade
Bildtext Ryssland bekräftar endast uppgifter om dödade ryska soldater och piloter i Syrien. Här begravs piloten Roman Filipov som dödades av rebeller då hans plan störtade
Bild: EPA-EFE/VADIM SAVITSKY / RUSSIAN DEFENSE MINISTRY / POOL

Omkring 300 ryska legosoldater dödades eller skadades i en amerikansk flygattack förra veckan i östra Syrien. Det hävdar tre olika källor som nyhetsbyrån Reuters har talat med.

En icke namngiven rysk militärläkare, säger att omkring 100 ryska soldater dödades.

En annan källa som känner flera av offren, hävdar att ett åttiotal legosoldater dödades, samtidigt som USA utförde flygattacker nära provinshuvudstaden Deir ez-Zor den 7 februari.

Skadade har enligt fem olika källor, evakuerats från Syrien till fyra militärsjukhus i Ryssland.

Den anonyma militärläkaren som arbetar vid ett av sjukhusen i Moskva, säger att över 50 evakuerade soldater vårdades på hans sjukhus på lördag kväll.

En tredjedel av dem lär ha varit allvarligt skadade, skriver Reuters.

Läkaren säger att tre välutrustade militärplan hämtade skadade soldater från Syrien mellan fredag och måndag.

Rysk flygbas i Syrien, flygbas, ryssland, syrien
Bildtext Reguljära ryska styrkor i flygbasen Hmeymin

Ryssland medger endast fem döda

Legosoldaterna ska ha anställts av bolaget Wagner group, som inte har gett några uttalanden.

Ryssland medgav på torsdagen för första gången att fem ryska medborgare kan ha dödats i östra Syrien, men att de inte kom från den reguljära ryska armén.

Om uppgifterna om upp till 300 döda och skadade stämmer, skulle det här enligt Reuters vara den största enskilda ryska förlusten sedan år 2013, då omkring 100 ryska soldater dödades i en sammandrabbning i Ukraina.

Om du förstår någonting om militära aktioner och krigsskador så kan du föreställa dig vad som hände där, ständigt skrikande och ropande

― Jevgeni Shabajev, kosackledare

Ryssland har konsekvent förnekat att landet skulle ha skickat soldater till Ukraina eller att så många skulle ha dött i en sammandrabbning med regeringsstyrkor.

Det ryska utrikesministeriets talesman Maria Zacharova, medger att fem ryssar som befann sig i östra Syrien kan ha dödats, men hon avvisar alla uppgifter om tiotals eller hundratals ryska offer.

Varken det ryska försvarsministeriet eller presidentens kansli i Kreml vill kommentera Reuters uppgifter.

En karta över Syrien, med städerna Damaskus och Deir ez-Zor markerade.
Bildtext 550 ryska legosoldater deltog i en offensiv mot USA-stödda kurder i Deir ez-Zor
Bild: Yle

Kosackledare bekräftar offer

Jevgeni Shabajev som leder en halvmilitär rysk kosackförening, berättar att han har besökt bekanta, skadade soldater i försvarsministeriets sjukhus utanför Moskva

Enligt dem var två militärenheter bestående av 550 ryska legosoldater, invecklade i strider nära provinshuvudstaden Deir ez-Zor.

Av dem hade omkring 200 antingen dödats eller skadats säger kosackledaren Shabajev som citerar vänner på en avdelning med många skadade.

- Om du förstår någonting om militära aktioner och krigsskador så kan du föreställa dig vad som hände där, ständigt skrikande och ropande, Det var tufft, beskriver Shabajev för Reuters.

Bombplanen angrep allra först och så städade de upp med Apache-helikoptrar

― Jevgeni Shabajev, kosackledare

Sjukhusen kommenterar ej

En källa med kontakter till soldaternas arbetsgivare Wagner group, bekräftar att uppgifterna om ungefär 300 dödade och skadade stämmer.

Reuters ringde upp tre olika sjukhus där det lär finnas skadade men sjukhusen vägrade att kommentera eller hävdade att de inte vårdade skadade från Syrien.

Reportrar försökte också ta sig in i sjukhusen men tilläts inte in.

Det är förbjudet enligt rysk lag att ta anställning utomlands som legosoldat, men det finns en del ledamöter i parlamentet som vill legalisera legosoldater och införa nya regler för deras verksamhet.

Den ryska regeringen har förnekat att den skulle ha anställt soldater från den privata marknaden för militära uppgifter i Syrien, men journalister har vid flera tillfällen stött på ryska militära förband i Syrien som inte tillhörde armén.

Anonyma källor säger till Reuters att Ryssland har använt ett stort antal legosoldater i Syrien som kom från Ryssland, Ukraina eller Serbien.

Syriska regeringsstyrkor har drivit ut terrorgruppen IS från Deir ez-Zor, den sista provinshuvudstaden som IS kontrollerade i Syrien och Irak
Bildtext De ryska legosoldaterna samarbetade med Bashar al-Assads regeringsstyrkor i provinsen Deir ez-Zor
Bild: EPA/STR

Bombplan och stridshelikoptrar

Legosoldaterna lär utföra uppdrag som har beordrats av ryska officerare, och man har varit noga med att de inte kommer i kontakt med amerikanska styrkor eller deras syriska allierade.

En anonym amerikansk militärkälla säger att militärenheter som var allierade med president Bashar al-Assads armé angrep USA-stödda kurdiska styrkor den 7 februari nära Deir ez-Zor

Det fanns också amerikanska soldater bland kurderna, vilket ledde till att USA utförde flygattacker mot angriparna för att skydda sina egna soldater och kurdiska bundsförvanter.

Kosackledaren Shabajev tror att de stora ryska förlusterna orsakades av att de inte kunde skydda sig mot flygattacker.

- Bombplanen angrep allra först och så städade de upp med Apache-helikoptrar, säger Shabajev efter samtalen med skadade legosoldater.

Källor:Reuters

Diskussion om artikeln