Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens experter om stafettlaget: ”Komponerat för att slåss om brons”

Från 2018
Yle Sportens skidreferenter Glenn Lindholm och Leif Lampenius
Bildtext Glenn Lindholm och Leif Lampenius.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Finlands chefstränare Reijo Jylhä bjöd inte på några större överraskningar då han tog ut laget till damernas stafett i OS. Enligt Yle Sportens referenter kommer laget i första hand att kämpa om bronset.

Aino-Kaisa Saarinen och Kerttu Niskanen på de två klassiska etapperna. Riitta-Liisa Roponen och Krista Pärmäkoski på fristilsetapperna. Så ser Finlands lag ut i lördagens stafett.

– Det var ett tryggt val av Reijo Jylhä och de andra i tränarstaben. Att man väljer Kerttu Niskanen framom Johanna Matintalo eller Laura Mononen är en liten överraskning. Krista Pärmäkoski på den sista etappen var ett självklart val, säger Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm.

– Det här är ett lag som är komponerat för att slåss om brons. Det finns ingen risktagning här, det hade kanske Johanna Matintalo varit. Kerttu Niskanen behöver en lyckad insats. Jag tror det var ganska lätt att ta ut den här kvartetten och i den här ordningen, säger kommentatorn Leif Lampenius.

– Det är ingen säker medalj för Finland. De får nog verkligen kämpa mot USA och de ryska damerna, säger Lindholm.

Kerttu Niskanen har inte lyckats på OS så här långt.
Bildtext Kerttu Niskanen åker andra etappen för Finland.
Bild: Lehtikuva

Saarinen kan bli historsik

Aino-Kaisa Saarinen som öppnar stafetten för Finland har 15 mästerskapsmedaljer på sin meritlista. Om hon tar en medalj i Pyeongchang går hon förbi Marja-Liisa Kirvesniemi och Mika Myllylä i alla tiders finländska statistik.

– Alltid då Saarinen står på startlinjen så kör hon för medalj. Hon är en riktig tävlingsmänniska men lätt blir det inte på den första etappen. Hon ska tampas med Anna Haag från Sverige och Ingvild Flugstad Östberg från Norge.

– Saarinen är alltid som bäst i stafett och hon kommer att hålla även den här gången, säger Lindholm.

Nordiska medaljer

Både Lindholm och Lampenius tippar att guldet kommer att stå mellan Sverige och Norge.

– Jag tror att det kommer att börja hända saker på andra etappen där Charlotte Kalla tävlar för Sverige och Astrid Jacobsen för Norge. Kalla i sin nuvarande klassiska form kan vara kapabel att åka ifrån Jacobsen.

– På sista etappen ska Stina Nilsson inte ha några problem att spurta ner Marit Björgen men då gäller det att Nilsson är med då man kommer in på stadion, säger Lampenius.

Charlotte Kalla.
Bildtext Avgör Charlotte Kalla stafetten på andra etappen?
Bild: Lehtikuva

Diskussion om artikeln