Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Verksamhet på Ekudden i Lovisa redan i sommar - arrendeavtalet finslipas som bäst

Från 2018
Ekudden i Lovisa
Bildtext Campingområdet Ekudden är ännu i vinterdvala.
Bild: Yle/Stefan Härus

Verksamheten vid campingplatsen i Lovisa kan komma igång till sommaren. Som bäst lägger Lovisa stad sista handen vid arrendeavtalet.

Det var den 5 februari som stadsstyrelsen valde Tuomas Konttinen och Simge Arikan till företagarpar för campingplatsen.

Arrendeavtalet är alltså fem före färdigt skrivet och så sent som på fredag (16.02) har företagarna och Lovisa stad varit i kontakt med varandra.

En av frågetecknen har varit huruvida Lovisa stad hinner få den nya servicebyggnaden färdig före säsongstart.

På det nuvarande campingområdet kan man fortfarande se spåren av en fin anlagd park
Bildtext Ekuddens campingplats är sommartid en lummig oas vid Lovisaviken.
Bild: Yle/Peik Henrichson

Många detaljer ännu osäkra

Företagarna vill inte ha byggverksamhet på området under högsäsong och har framfört önskemål om att servicebyggnaden byggs färdig före sommaren eller att projektet flyttas till efter sommaren.

- Vi väntar nu bara på att kunna skriva under det slutgiltiga arrendeavtalet, säger Konttinen.

Eftersom företagarna inte ännu skrivit på arrendeavtalet, är de försiktiga med att kommentera vilka planerna för campingplatsen är.

- Jag har bara en allmän bild av hur campingplatsen kunde fungera utgående från de samtal vi fört med Lovisa stad. De mer specifika idéerna är ännu inte utredda och de kan jag inte ännu kommentera, säger Konttinen.

Lovisa camping.
Bildtext Stora ekar och lönnar dominerar trädbeståndet på Ekuddens campingplats.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Tiden går och är på kort

Tuomas Konttinen säger att det är i både hans och Lovisa stads intresse att få igång verksamheten.

- I synnerhet vi som företagare vill förstås få igång verksamheten åtminstone till någon del eftersom hyran kommer att börja löpa, säger Konttinen.

Lovisa stads styrelseordförande, Mia Heijnsbroek-Wirén, säger att det som vållat problem och oklarheter är huruvida servicebyggnaden hinner bli färdig till sommaren.

- Jag är säker på att företagaren kommer att ha verksamhet där redan i sommar och staden kommer åtminstone att renovera Grå villan i ett sådant skick att det stöder verksamheten, säger Heijnsbroek-Wirén.

Planen på den nya servicebyggnaden är också i full gång.

- Det måste jag medge, att då det gäller servicebyggnaden så är nog tiden på kort. Den kommer högst antagligen inte att vara färdig när sommaren är här, säger Heijnsbroek-Wirén.

Ekuddens campingplats - karaktärshuset
Bild: Yle/Stefan Härus

Bristfällig information cirkulerar

Enligt Heijnsbroek-Wirén är företagaren medveten om situationen och vill inte ha ett byggprojekt på gång under högsäsong.

- I värsta fall kan det bli så att servicebyggnaden byggs först i höst, vilket är i samförstånd med företagaren. Han måste dessutom också få säga sitt om byggnaden och först efter det kan planerna slås fast, säger Heijnsbroek-Wirén.

Bland Lovisaborna har diskussioner förts om att tält inte skulle vara godtagbara längre på campingplatsen. Också andra detaljer har stötts och blötts i bland annat sociala medier.

- Det är alltid problematiskt när det cirkulerar bristfällig information, men området kommer nog att fungera som en normal campingplats, så jag ser fram emot en bra sommar för campingen, säger Heijnsbroek-Wirén.

Diskussion om artikeln