Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Två Patriadirektörer avgår på grund av Ugandafallet

Från 2018
Uppdaterad 16.02.2018 21:34.
Patria i Tammerfors.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Patriadirektörerna Mika Kari och Juhani Simo har sagt upp sig säger Patrias vd Olli isotalo till Helsingin Sanomat.

Bolagets styrelse fattade det här beslutet vid sitt möte på fredag kväll.

Kari ansvarade för Land-enheten och Simola var försäljnings- och marknadsföringsdirektör. De två direktörerna bär enligt Isotalo ansvaret för fel som skett i marknadsföringen.

Båda direktörerna avgår med omedelbar verkan.

- Våra goda tillvägagångssätt måste utvecklas vidare. Vi arbetar på en mycket sensitiv bransch och vi har inte råd med dylika fel, säger Patrias vd Olli Isotalo i ett pressmeddelande.

Patria har redan vidtagit åtgärder för att korrigera internationell marknadsföringspraxis och kommer att ordna med effektiverad intern utbildning, heter det i pressmeddelandet.

Marknadsföringen av Patrias försvarsteknologiprodukter till Uganda har varit i offentligheten efter att en finsk affärsman hittades död på sitt hotellrum i huvudstaden Kampala.

Han hade kommit överens med Patria om att förevisa broschyrer över Patrias produkter för beslutsfattare i Uganda. Polisen utreder dödsfallet som mord.

Lintilä: Herrarna har burit sitt ansvar

Näringsminister Mika Lintilä (C) är nöjd över att de två direktörerna lämnar Patria.

- Det är en tråkig händelse, men jag uppskattar att man har tagit ansvar och man har visat det på det här sättet, säger Lintilä.

Han anser ändå att uppsägningarna inte undanröjer det faktum att Patria måste se över sina processer. Företaget har redan noggranna regler som måste följas, menar Lintilä.

Han påpekar att lagens föreskrifter måste följas till hundra procent. Det är nu viktigt att förtroendet för Patria kan återställas.

- Det här var en tabbe och herrarna har nu burit sitt ansvar på det här sättet, säger Lintilä.

Diskussion om artikeln