Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Mueller åtalar tretton ryska medborgare för att ha blandat sig i presidentvalet

Från 2018
Uppdaterad 16.02.2018 23:38.
Den förre FBI-chefen och federala åklagaren Robert Mueller åtnjuter ett gott rykte. Han tjänade både under George Bush och Barack Obama
Bild: EPA/SHAWN THEW

Den amerikanska specialåklagaren Robert Mueller väcker åtal mot 13 ryska medborgare för försök att påverka presidenvalet år 2016. Åtal har också väckts mot tre ryska företag.

Ett av dem är Internet Research Agency i S:t Petersburg.

Enligt ett dokument som har sänts till domstolen har man från ryskt håll börjat blanda sig i amerikansk politik redan år 2014.

Uppträdde som amerikaner

Enligt Mueller har en del av de åtalade uppträtt som amerikaner och har kontrollerat falska konton på sociala medier. Falska nyheter har spridits på bland annat Facebook, Twitter, Youtube och Instagram.

De ska också ha haft kontakter med personer som var med i Donald Trumps valkampanj, men valarbetarna var inte medvetna om dubbelspelet.

Gruppen misstänks ha letts av Jevgenij Prigozjin, som står nära Rysslands president Vladimir Putin.

Trollfabrik

Enligt åtalet agerade en del av gruppen främst från en så kallad "trollfabrik" i St:Petersburg, men en del av de åtalade reste också till USA.

Enligt nyhetsbyrån Reuters var avsikten att sprida nedsättande information om demokraternas kandidat i valet, Hillary Clinton.

Gruppen förde också fram ämnen som immigration, de svartas ställning och olika religionsfrågor.

Enligt Muellers dokument ville man förorsaka missämja i det amerikanska politiska systemet.

Ryssland: Åtalen absurda

Det ryska utrikesministeriet betecknar åtalen som absurda.

En talesman för utrikesministeriet i Ryssland skriver på Facebook att det är absurt att tretton personer skulle ha kunnat blanda sig i det amerikanska presidentvalet.

Maria Zakharova, talesperson vid det ryska utrikesministeriet
Bildtext Maria Zakharova
Bild: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Tretton - mot miljardbudgeter och specialstyrkor och den nyaste teknologin, frågar sig taleskvinnan Maria Zakharova på Facebook.

"Amerikaner är lätta att påverka"

Den ryska affärsmannen Jevgenij Prigozjin som utpekas säger att amerikanerna är mycket lätta att påverka. De ser vad de vill se.

- Jag är inte alls upprörd över att jag finns på listan. Om de vill se djävulen, så låt dem, sade Prigozjin.

Trump twittrade

President Trump har informerats om den senaste utvecklingen. han har hittills anser att Muellers utredning är häxjakt.

På fredagen skrev Trump på Twitter att Ryssland startade sin kamanj mot USa redan år 2014, långt innan han meddelade att han ställer upp i presidentvalet.

Valresultatet påverkades inte. Trump-kampanjen gjorde inget fel - ingen maskopi.

Annat ljud hos demokraterna

Den tidigare talmannen i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi säger däremot att åtalen gör det fullständigt klart att Ryssland försökte påverka stödet för Trump i valet och fortsätter att försöka blanda sig i våra val.

Vi står inför mellanårsvalet 2018. Det finns ingen tid att förlora för att försvara valens integritet och vår demokrati, sade Pelosi.

Facebook och Twitter har inte kommenterat åtalen.

Källor: CNN, AFP, AP, Reuters, Yle

Diskussion om artikeln