Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jättesensation i super-G: Tjeckisk snowboardåkare vann OS-guld i drama

Från 2018
Uppdaterad 17.02.2018 07:37.
Programmet är inte längre tillgängligt
OS i Korea: Ester Ledecka bjöd på jätteskräll i super-G - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det såg klappat och klart ut. Men mitt i medaljintervjuerna fick Anna Veith se sitt OS-guld glida henne ur händerna. Ester Ledecka levererade en stor skräll och passerade med högt startnummer. "Jag trodde att det var fel på klockan", säger segrarinnan.

Det såg ut att bli en stor dag för Anna Veith i damernas super-G. Österrikiskan tog ledningen när hon kom i mål med en tiondels marginal.

De högst rankade åkarna kör i början och när alla hade kommit ner ledde Veith. Hon guldjublade – för tidigt.

Med startnummer 26 ställde Ester Ledecka till med en stor sensation. Tjeckiskan, som håller på med parallellstorslalom i snowboard som huvudgren och vunnit fem världscuptävlingar där, låg i ledningen hela vägen och i mål var hon en hundradel före Veith.

– Jag trodde att det var fel på klockan. Jag väntade bara på att de skulle rätta till tiden, men det gjorde de ju inte, säger tjeckiskan till Eurosport.

"Tror inte sina ögon"

Ledecka har som bäst varit 24:e i världscupen i super-G under vintern, men i säsongens viktigaste lopp stod hon alltså för sitt livs åk.

Hennes bästa placering någonsin i världscupsammanhang är en sjundeplats från ett störtlopp i Lake Louise i december.

– Hon tror inte sina ögon. Hon står för karriärens överlägset bästa prestation, konstaterar Yle Sportens referent Kristian Karlsson.

När Ledecka hade samlat sig lite tackade hon sina stödtrupper, men hon trodde fortfarande inte på att hon är olympisk mästarinna i alpint.

– Jag trodde inte ens på topp tio, men alla skrek och jag tänkte bara att allt var märkligt. Att jag ens kunde ställa upp i båda grenarna var utmärkt för mig. Det här … fantastiskt, säger hon i intervjuzonen.

Tidigare i de här olympiska spelen slutade hon 23:e i storslalomen.

Resultat, super-G (d):

1) Ester Ledecka, Tjeckien 1.21,11
2) Anna Veith, Österrike + 0,01
3) Tina Weirather, Liechtenstein 0,11
4) Lara Gut, Schweiz + 0,12
5) Johanna Schnarf, Italien + 0,16

Diskussion om artikeln