Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydafrikas nya president: Lovar ett slut på korruptionen och "en ny gryning"

Från 2018
Uppdaterad 17.02.2018 07:51.
Cyril Ramaphosa
Bildtext Sydafrikas nya president Cyril Ramaphosa höll sitt första tal på fredagskvällen, ett tal som fått flera att dra paralleller till hans vän och kollega på 90-talet Nelson Mandela.
Bild: AFP / Lehtikuva

I sitt första tal som president höll Cyril Ramaphosa en positiv profil. Han pratade om att sluta med negativitet, förbättra ekonomin och slå till mot korruptionen.

Ramaphosa tog på torsdagen över presidentmanteln efter Jacob Zuma, som avgick tidigare i veckan.

Ramaphosa är en av Sydafrikas rikaste män, som på 80- och 90-talen gjorde ett namn för sig som anti apartheid-aktivist, arbetarpolitiker och en skicklig förhandlare.

Han ville efterträda Nelson Mandela i slutet av 90-talet men förlorade kampen mot Thabo Mbeki, som också snuvade honom på vicepresident-rollen då Mandela blev president 1994.

I sitt första tal på fredagskvällen talade han starkt om att ta till drastiska åtgärder mot korruptionen i landet. Han lade också stor vikt på att förbättra ekonomin, skapa jobb och fortsätta kampen mot ojämlikhet.

- Vi måste förpassa all den negativitet som härjat vårt land till skuggan, för en ny gryning har stundat för oss, en underbar ny gryning har kommit, sade Ramaphosa.

Han tackade också sitt parti, ANC, för stödet.

Talet har kallats väldigt positivt och folket verkar ha tagit emot sin nya president med öppna armar.

Politikerkollegorna kluvna

Oppositionspartiet Demokratiska alliansens ordförande Mmusi Maimane sade till BBC att det var samma gamla visa och att han hade önskat ett konkret löfte om åtgärderna mot korruptionen.

Men Julius Malema, ledare för vänsterpartiet EFF, tyckte man kan ge Ramaphosa en chans innan han stämplas som vare sig lyckad eller misslyckad. Andra är lyriska.

- Senast jag hörde ett liknande, positivt tal var 1994, då Mandela talade. Ramaphosa har återbördat tron på parlamentets ledamöter – och på sydafrikanerna, säger IFP-partiets medlem Narend Singh genom AFP.

Diskussion om artikeln