Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gabriel: Erbjud Ryssland sanktionslättnader i utbyte mot fredsprocess i Ukraina

Från 2018
Uppdaterad 17.02.2018 14:52.
Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel då han anlände till säkerhetskonferensen i München 16.2.2018.
Bildtext Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel då han anlände till säkerhetskonferensen i München 16.2.2018.
Bild: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Sanktionerna mot Ryssland borde gradvis hävas om man fick till stånd en fungerande vapenvila i östra Ukraina med hjälp av en FN-fredsmission. Det sade Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel under den pågående säkerhetskonferensen i München.

Enligt Gabriel är det "inte realistiskt" att kräva att Minskavtalet om fred i östra Ukraina ska uppfyllas helt och hållet innan man erbjuder sanktionslättnader.

Det finns fortfarande grundläggande åsiktsskillnader vad gäller det ryska förslaget om att ta in FN:s fredsbevarande styrkor i östra Ukraina och hur det förslaget ska förverkligas.

Den här idén är ändå "ett av få realistiska alternativ" för att nå framsteg i försöken att få ett slut på våldet i östra Ukraina, sade Gabriel.

Konflikten i östra Ukraina har krävt omkring 10 000 liv sedan 2014.

Inget fyrpartsmöte om Ukraina

Tanken var att representanter för Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike skulle hålla ett fyrpartsmöte om krisen i östra Ukraina under säkerhetskonferensen i München, men det mötet blir inte av.

Mötet avbokades då utrikesminister Gabriel tvingades skynda tillbaka till Tyskland med anledningen av att den tysk-turkiske journalisten Deniz Yüzel hade släppts ur turkiskt fängelse.

Gabriel och hans ryske kollega Sergej Lavrov ska ändå ha pratat om Ukraina unde rett enskilt möte.

President Sauli Niinistö deltar i konferensen

I säkerhetskonferensen i München deltar en lång rad premiär- och statsministrar. Bland dem USA:s försvarsminister James Mattis och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Också FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Från Finland deltar bland andra president Sauli Niinistö i München-konferensen.

President Niinistö deltar på lördagen i en paneldiskussion om klimatförändringens konsekvenser för säkerheten.

I sitt anförande behandlar president Niinistö frågan ur den arktiska regionens synvinkel. Finland inleder sin tvåårsperiod som ordförandeland för Arktiska rådet i maj.

Artikeln uppdaterades kl.14.53 med uppgifterna om det uteblivna fyrpartsmötet om östra Ukraina.

Källor: Reuters, Tass, Yle

Diskussion om artikeln