Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Roponen klappade ihop – Finland blev utan medalj

Från 2018
Uppdaterad 17.02.2018 17:36.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det blev ingen medalj för Finlands damer i stafetten. Avståndet upp till täten var för stort för ankaret Krista Pärmäkoski och Finland gick i mål som fyra. Guldet gick till Norge.

Det fanns förhoppningar om att Finlands kvartett skulle kunna vara med och fajtas om en OS- medalj i damernas stafett. Inledningsvis såg det också helt lovande ut men Riitta-Liisa Roponen tappade mycket tid på sin etapp.

– På andra varvet var jag tvungen att ta risker, det straffade sig och då blev det en stor lucka, säger Roponen till Yle efter tävlingen.

Då ankaret Krista Pärmäkoski gav sig ut i spåret låg Finland hela 42 sekunder efter täten och trots att hon gjorde en stark etapp så räckte det inte hela vägen till medalj.

Pärmäkoski förde Finland i mål som fyra och kvartetten hade 20 sekunder upp till det ryska laget som tog brons.

– Jag försökte gå ut hårt men jag gjorde inte mitt bästa lopp. Jag är inte helt nöjd med min insats, säger Pärmäkoski.

Marit Björgen avgjorde stafetten för Norge då hon knäckte Stina Nilsson i slutet på den sista etappen. Björgen gick till slut i mål två sekunder före Nilsson.

Krista Pärmäkoski i OS
Bildtext Krista Pärmäkoski var ankare för Finland.
Bild: Lehtikuva

Fältet sprack direkt

Det var hårdkörning direkt från start och det ledde till att fältet sprack upp i ett tidigt skede. Aino-Kaisa Saarinen tappade 20 sekunder till Norge och det ryska laget och vid den första växlingen låg Finland på fjärde plats.

– Skidorna var helt bra idag. Jag hade en liten sämre period i mitten av etappen men helt bra lyckades jag hålla ihop det, säger Saarinen till Yle.

Kerttu Niskanen fick åka i rygg på Charlotte Kalla på den andra etappen och det förde upp det finländska laget på medaljposition.

Niskanen och Kalla passerade en slutkörd Astrid Uhrenholdt Jacobsen på det andra varvet men då en kilometer återstod av etappen fick Niskanen släppa Kalla.

– Jag visste att Kalla skulle köra hårt hela tiden och det gällde att hänga på. Det lyckades nästan hela vägen, säger Niskanen.

Roponen tappade på sin etapp

Svenskan åkte ikapp ryskan Julia Belorukova medan Finland hade tio sekunder upp till tätduon då Riitta-Liisa Roponen gav sig ut på den första fristilsetappen.

Roponen inledde sin etapp lovande och plockade några sekunder men ganska så snabbt blev hon ikappåkt av norskan Ragnhild Haga. Roponen hade sedan inte krafter kvar att följa i Hagas ursinniga tempo och Finlands medaljchans försvann.

Haga åkte ikapp Ebba Andersson och Anastasia Sedova medan Finland låg 42 sekunder efter täten vid sen sista växlingen.

Och med så mycket tid upp till täten blev det en omöjlig uppgift för Krista Pärmäkoski.

Resultat:

1. Norge 51.24,3 (Östberg,Jacobsen, Haga, Björgen)
2. Sverige +2,0 (Haag, Kalla, Andersson, Nilsson)
3. OAR +43,3 (Nepriajeva, Belorukova, Sedova, Netjaevskaja)
4. Finland +1.02,6 (Saarinen, Niskanen, Roponen, Pärmäkoski)
5. USA +1.20,5
6. Tyskland +1.49,4
7. Schweiz +1.51,5
8. Slovenien +2.42,4

Diskussion om artikeln