Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vad hände egentligen i Uganda? Nu kopplas säkerhetstjänsten allt starkare till finländarens död i Kampala

Från 2018
Uppdaterad 17.02.2018 16:46.
Skärmdump från newvision.co.ug
Bild: newvision.co.ug

Den journalist som skrev om den finländske vapenlobbarens död i Uganda, och som senare kidnappades, sitter sannolikt i den ugandiska säkerhetstjänsten ISO:s förvar.

Tidningen New Vision tvittrade på lördag eftermiddag att dess redaktör Charles Etukuri befinner sig i säkerhetstjänstens skyddade byggnad.

Etukuri greps utanför redaktionen

Etukuri kidnappades av beväpnade män i terrängkläder utanför tidningens kontor i tisdags, och har sedan dess inte hörts av.

Etukuri var den journalist som i en artikel insinuerade att säkerhetstjänsten i Uganda var inblandad i den finländske affärsmannens död.

Resans syfte oklart

Den 41-årige finländaren, var i Uganda för att marknadsföra Patrias produkter, och han hittades död i sitt hotellrum den 5 februari.

Hotellet Pearl of Africa i Kampala
Bildtext Hotellet Pearl of Africa

Han reste i sällskap med ex-ministern Suvi Lindén, som har kommit med olika förklaringar om syftet med sin resa.

Duon hade anlänt till Uganda med en skriftlig inbjudan av ISO:s chef, överste Frank Bagyenda Kaka. Vid ankomsten påstod myndigheterna och ISO att inbjudan var en förfalskning.

Sex människor förhördes efter ankomsten på Kampalas flygplats, bland dem Lindén med sin finländska kompanjon, och personer som veterligen kommit för att möta dem.

Svenskens roll?

Samma dygn som finländaren hittades död på hotellet Pearl of Africa i Kampala, påträffades också en svensk medborgare död i ett rum på det närbelägna hotellet Sheraton.

De bägge männen var i samma ålder, kring 40 år.

Journalisten Zurah Nakabugo skrev i tidningen Observer för två dagar sedan att svensken hade blivit avhämtad på flygplatsen av säkerhetstjänsten ISO.

Några timmar senare hittades han död.

Dödsorsaken var svår andnöd, men den toxikologiska utredningen har inte ännu nått offentligheten.

Hotell Sheraton i Kampala, Uganda
Bildtext Hotell Sheraton i Kampala
Bild: Hotel Sheraton

Varför finländaren dog är också höljt i dunkel. Polisen utreder fallet som mord. Både Suvi Lindén och offrets familj har understrukit att det inte kunde vara frågan om en överdos av narkotika.

Diskussion om artikeln