Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps säkerhetsrådgivare: Omöjligt att bestrida rysk inblandning efter åtalen

Från 2018
Uppdaterad 17.02.2018 16:34.
Den amerikanske presidentens säkerhetsrådgivare H.R. McMaster till höger ombord på Air Force One.
Bildtext H.R. McMaster (th.) menar att det inte längre kan förnekas eller bestridas att den ryska inblandningen förekom. han beskriver den som sofistikerad och omfattande.
Bild: EPA / Shealah Craighead, Vita huset

President Donald Trump har länge hävdat att anklagelserna om rysk inblandning i presidentvalet är bedrägeri och utredningen bortkastade skattepengar. Efter åtalen mot 13 ryska medborgare slår hans egna nationella säkerhetsrådgivare fast att inblandningen inte kan bestridas.

Det är inte längre möjligt att förneka att Ryssland skulle ha blandat sig i det amerikanska presidentvalet 2016, slår nu Vita husets högsta säkerhetsrådgivare fast.

Vid den årliga säkerhetskonferensen i München sade H.R. McMaster att åtalen presenterar bevis för ett sofistikerat och målmedvetet försök att påverka det amerikanska valet.

- Efter att åtalen presenterades är bevisen nu obestridliga, sade McMaster.

Uttalandet var ett svar på en fråga som ställdes av en rysk delegat vid konferensen.

Följdfrågan om det rysk-amerikanska samarbetet för cybersäkerhet, som Trump-administrationen talade om i början av Trumps mandatperiod, hade framskridit möttes av skratt från McMaster före han svarade.

- Vi kunde kanske tänka oss en cyberdialog med Ryssland om landet först skulle visa uppriktiga tecken på att trappa ner den här sofistikerade formen av spionage, sade McMaster.

Trump förnekade länge rysk inblandning

McMasters kommentarer går stick i stäv mot den linje Trump själv länge hade i relation till den ryska inblandningen.

Trump har kallat rapporterna om inblandning för ett stort bedrägeri och sagt att han inte tror på de bevis 17 amerikanska polis- och underrättelsetjänster har lagt fram.

Trump och Putin berömde varandra i Da Nang men de höll aldrig något eget, regelrätt möte
Bildtext Donald Trump har hittills menat att det inte finns bevis för den ryska inblandningen, trots att 17 amerikanska underrättelse- och säkerhetstjänster har konstaterat att den förekom.
Bild: KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN

Han har också flera gånger kallat utredningen som specialutredaren Robert Mueller leder för ett slöseri med skattepengar.

Den linjen var som bortblåst igår och hade istället ersatts med att de nya åtalen rentvår honom och hans kampanj då de gäller samarbete med den ryska regeringens inblandning.

- Ryssland inledde sin anti-amerikanska kampanj redan 2014, långt före jag offentliggjorde min kandidatur. Resultaten i valet påverkades inte. Trump-kampanjen gjorde inget fel – inget samarbete, skrev Trump på twitter.

Varken bevisar eller utesluter samarbete

De nya åtalen innehåller inte några uppgifter som skulle anknyta till misstankarna om att Trump-kampanjen samarbetade med den ryska inblandningen.

Men åtalen berör ett helt annat spår i Muellers utredning.

Många experter har varit snabba att påpeka att åtalen inte heller rentvår någon från misstanke.

Rod Rosenstein, biträdande justitieminister
Bildtext Vice justitieminister Rod Rosenstein presenterade åtalen som har väckts av en så kallad grand jury och sammanställts av specialutredaren Robert Mueller.
Bild: EPA/ JIM LO SCALZO

Åtalen som lades fram i fredags berör enbart den organisation som låg bakom det praktiska arbetet som ingick i inblandningsförsöken.

Vice justitieminister Rod Rosenstein var noga med att påpeka att åtalen inte innehåller bevis för att inblandningen skulle ha påverkat valresultatet.

Många valexperter har ändå påpekat att något sådant i praktiken är omöjligt att bevisa.

Underminera allmänhetens förtroende för demokratin

Åtalen specialutredare Robert Mueller lade fram i fredags beskriver spjutspetsen på en stor kampanj för att påverka det amerikanska presidentvalet år 2016.

- Åtalet gör gällande att de ryska konspiratörerna vill skapa osämja inom Förenta staterna och underminera allmänhetens förtroende för demokratin. Vi får inte låta dem lyckas, sade Rosenstein då åtalen presenterades.

De åtalade, 13 ryska medborgare och 3 organisationer, ska ha arbetat för att skada Hillary Clintons valkampanj och folkets tilltro till den amerikanska demokratin.

Enligt åtalen använde de brottsliga metoder som identitetsstöld och bedrägeri i försök att underblåsa konflikter som anknöt till valet på i USA.

De använde bland annat de stulna identiteterna för att skapa bankonton och för att använda betaltjänster.

De användes i sin tur för att betala för politisk reklam, ordna evenemang och i ett bisarrt fall för att filma en sketch där Trumps anhängare utklädd till Hillary Clinton sitter inlåst i en bur.

Falska kampanjer

Både riktiga och falska identiteter användes också för att skapa profiler på sociala medier och för att kontakta politiska aktivister och medlemmar i Trump-kampanjen.

Enligt åtalen finns inga bevis för att de som kontaktades eller manipulerades för att gå de åtalades ärenden skulle ha varit medvetna om vem de egentligen hade att göra med.

Det här står de 13 ryssarna åtalade för

- Utgett sig för att ha varit amerikanska medborgare.

- Identitetsstöld.

- Öppnat bank- och betalkonton under falska eller stulna identiteter.

- Skapat falska nätprofiler under stulna identiteter.

- Skaffat körkort med hjälp av falska eller stulna socialskyddsnummer.

- Både ekonomiskt bedrägeri och bedrägeri gällande kontakter med amerikaner under falska eller stulna identiteter.

Samma identiteter användes också för att ordna olika politiska demonstrationer, ofta både för och emot samma kandidat eller ståndpunkt, ett led i försöken att skapa osämja och konflikter.

Deras uppgift var också att rapportera om var den ryska påverkningsoperationen borde koncentrera sina åtgärder och hur den borde gå till väga.

Efter ett tips från en republikansk aktivist från Texas ska kampanjen ha riktat in sig på så kallade lila delstater, alltså delstater där resultaten ofta är mycket jämna och svåra att förutspå.

Valresultatet avgjordes i slutändan av sammanlagt ungefär 100 000 röster till Trumps fördel i de lila delstaterna.

Lång operation

Enligt de åtal Muellers team har sammanställt började den ryska operationen redan i april år 2014.

Annekteringen av Krim-halvön hade då nyligen mötts med fördömande, i speciellt hårda toner från USA.

Den förre FBI-chefen och federala åklagaren Robert Mueller åtnjuter ett gott rykte. Han tjänade både under George Bush och Barack Obama
Bildtext Robert Muellers utredning har riktat in sig på många spår gällande inblandning och olagligheter med anknytning till valet. Flera högt uppsatta medlemmar i Trumps kampanj är redan föremål för åtal.
Bild: EPA/SHAWN THEW

Operationens medlemmar själva beskrev det de höll på med som informationskrigföring mot USA.

Istället för att ge uppgiften direkt till någon av Rysslands underrättelsetjänster gavs den åt det nygrundade bolaget Internet Research Agency med högkvarter i Sankt Petersburg.

Det är det här högkvarteret som i väst döptes till trollfabriken, eftersom arbetet i huvudsak gick ut på att producera eldfängda inlägg och material för sociala medier.

De anställda var alltså så kallade professionella troll.

Trots att arbetet till synes sköttes av ett privat bolag är kopplingarna till Kreml och Putins närmaste krets vid det här laget väldokumenterade.

Hela verksamheten dirigerades via amerikanska servrar eller via skalföretag, i ett försök att gömma inläggens verkliga ursprung.

- Ända från början byggdes operationen upp så att den så långt som möjligt skulle kunna förnekas, säger den före detta FBI-agenten Clinton Watts som har kartlagt operationen.

Operationen växte snabbt i omfattning. Då presidentvalet närmade sig blev det operationens huvudsakliga mål.

Skadade Clinton, hjälpte Trump

Då primärvalen i USA rullade igång hade den ryska operationen redan klara förhållningsorder.

- Använd den här chansen att kritisera Hillary och resten av kandidaterna (utom Sanders och Trump, vi stöder dem), står det i ett internt meddelande som New York Times har kommit över.

Valdimir Putin och Barack Obama under ett G20-möte i juni 2012.
Bildtext Motivet till inblandningen rapporteras dels ha varit ilska över reaktionen på den ryska annekteringen av Krim, dels Putins personliga agg mot Hillary Clinton. Putin anklagar Clinton för att ha uppmuntrat demonstrationer efter presidentvalet i Ryssland 2011.
Bild: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/RIA NOVOSTI/KREMLIN POOL

Trollen i Sankt Petersburg verkställde direktiven.

Hundratals betalda annonser och miljoner inlägg på sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram spred falska nyheter och försökte skapa konflikter i politiska diskussioner.

En orsak för det ryska stödet till Sanders-kampanjen antas vara att det antogs skada Clintons möjligheter både under det demokratiska primärvalet och under själva presidentvalet.

Efter att Clinton hade nominerats verkade många av de falska konton som skapades i Sankt Petersburg för att övertyga Sanders anhängare att inte rösta på Clinton.

Många konton som skulle föreställa svarta medborgarrättsaktivister uppmanade också svarta amerikaner att inte välja ett av två dåliga alternativ, mellan Clinton och Trump.

Istället uppmanades de att låta bli att rösta överhuvudtaget, uppger åtalsdokumentet.

Liknande konton riktades också mot andra grupper.

Diskussion om artikeln