Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Roponen röt till efter stafettsmällen: ”Inte mitt fel att vi blev fyra”

Från 2018
Uppdaterad 17.02.2018 17:29.
Riitta-Liisa Roponen hade det jobbigt på den tredje sträckan.
Bildtext Riitta-Liisa Roponen hade det jobbigt på den tredje sträckan.
Bild: All Over Press

Ifrågasatt redan före start, och den svagaste länken i tävlingen. Riitta-Liisa Roponens insats gjorde att Finland tappade tätkontakten i damstafetten. Men efter fjärde platsen ville veteranen absolut inte ta på sig skulden för att Finlands medaljsvit bröts.

Fyra besvikna stafettdamer mötte i samlad trupp de finländska journalisterna efter en tävling där den blåvita kvartetten den här gången missade pallen.

Finland hade tagit medalj i två raka OS och i fyra av de fem senaste VM-stafetterna, men nu var Norge, Sverige och den ryska kvartetten bättre.

Medaljchansen försvann i praktiken under Riitta-Liisa Roponens tredje sträcka, och när det var 39-åringens tur att analysera sin insats sprakade det till.

– Det är helt onödigt att försöka påstå att det är mitt fel att vi blev fyra. Jag åkte ut i ett sånt läge att det inte gick att göra något annat, det var inget idealiskt läge, sade Roponen ilsket.

– Det gäller att komma ihåg att det här var hela lagets resultat. Det fanns fem bra lag och vi slutade fyra. Amerikanskorna grät också. Det fanns många besvikna lag här.

"Tog en risk som kostade sig"

Aino-Kaisa Saarinen och Kerttu Niskanen hade gjort goda insatser på de klassiska sträckorna och Finland var trea när Roponen gav sig ut på den tredje sträckan, tio sekunder efter Sverige och Ryssland i täten.

– Marginalen var sån att jag trodde att jag skulle kunna åka i kapp den. Därför startade jag i överhård fart. Jag tog en risk och det kostade sig. Jag fick så mycket mjölksyra att det bara handlade om att överleva ända till mål, sade Roponen.

Till slut blev marginalen upp till bronsplats alldeles för stor, också för formstarka ankaret Krista Pärmäkoski.

Och den stora frågan efter målgång var vilken slutplaceringen hade blivit om tränaren Reijo Jylhä hade valt att satsa på sitt andra alternativ i stället. Versionen med Saarinen och Johanna Matintalo på de två första sträckorna innan Niskanen och Pärmäkoski tagit hand om fristilsetapperna.

– Slutresultatet hade garanterat inte ändrats. Vi hade klara motiveringar och satte mycket tid på det här beslutet, såg på det från olika håll, sade Jylhä.

– Så här bra var vi i dag. Det hände inget dramatiskt i den här stafetten. På pappret var vi fyra och fyra blev vi, sammanfattade Jylhä.

– Jag har alltid uppfattat mig själv som en åkare som är bättre på klassiskt än på fritt. Jag vill inte ens tänka på hur jag hade klarat mig på en fristilssträcka, sade i sin tur Kerttu Niskanen.

Diskussion om artikeln