Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige kan skriva stafetthistoria – måste knäcka norska favoriten

Från 2018
Marcus Hellner, OS 2014.
Bildtext Sverige försvarade sitt OS-guld i herrstafett i Sotji. Lyckas man ta tredje raka titeln nu?
Bild: EPA

Ingen nation har tagit hem tre raka OS-guld i herrstafett. Nu har Sverige chansen, men då krävs en storartad insats. Framför allt ska man lyckas slå storfavoriten Norge. Se samtliga tätaspiranternas uppställningar här.

På 2000-talet har tre nationer lyckats vinna en mästerskapsstafett på herrsidan. Italiens OS-guld på hemmaplan 2006 är ett undantag från den nordiska guldregeln.

Norge har tagit hem hela tio av tretton stafetter, men om dominansen på VM-nivå är total så är det en annan femma i OS-sammanhang.

Den stora skidnationen har inte vunnit ett olympiskt stafettguld efter Thomas Alsgaards spurtseger mot Cristian Zorzi i Salt Lake City 2002.

Ingen har vunnit tre raka stafetter

För fyra år sedan vallade norrmännen bort sig. I stället ledde Sverige från start till mål och tog en klar triumf.

Då försvarade Sverige sitt stafettguld från 2010 – en bedrift som skett två gånger förut i den olympiska längdåkningshistorien på herrsidan. Sverige tog två raka guld på 1980-talet och Norge vann i Nagano 1998 och Salt Lake City 2002.

Ingen nation har tagit tre raka stafettsegrar, men nu har alltså Sverige chansen att skriva historia.

De svenska herråkarna har inte rosat marknaden under säsongen och det ska till en hel del för att den blågula kvartetten ska upprepa OS-guldet från Sotji.

– Norge är inte oslagbart, men de har de tyngsta förväntningarna på sina axlar, säger svenske förbundskaptenen Rikard Grip till SVT.

Tönseth i stället för Holund

Det är ingen hemlighet att Norge, som har nio raka VM-guld i stafett, är solklar favorit. Lagledningen valde att ställa över skiathlonmedaljören Hans Christer Holund och i stället satsa på Didrik Tönseth.

– Han är väldigt, väldigt besviken. Han förtjänar platsen, men vi valde annorlunda. Hans Christer har visat jämn OS-form, men magkänslan säger så här och vi tror att Didrik är den som lämpar sig bäst för att köra tio kilometer klassiskt, säger norske landslagstränaren Tor Arne Hetland till NRK.

Johannes Hösflot Kläbo.
Bildtext Johannes Hösflot Kläbo tog hem sprintguldet tidigare under OS.
Bild: Lehtikuva

Yle Urheilus expert Sami Jauhojärvi ser det ryska OAR-laget, Frankrike och Sverige som de största utmanarna.

– Ryssarna är precis som på damsidan redo för att överraska. Man kan inte säga något om dem. Det kan gå åt skogen eller bli medalj. Sverige har Calle Halfvarsson som ankare för att utmana på slutet, men det är svårt att tro på annat än att Johannes Hösflot Kläbo avgör.

Jauhojärvi: "Tror inte på medalj"

Klyschan ”stafett är stafett” har vi hört många gånger – och dit får också Finland sätta sitt hopp. Den finländska kvartetten är inte medaljtippad.

– Jag tror inte på medalj, säger Jauhojärvi.

Just Jauhojärvi startade i hemma-VM för ett år sedan. Nu var det tänkt att Ristomatti Hakola skulle ta det ansvaret, men han är sjuk och ersätts av Perttu Hyrväinen.

Lari Lehtonen.
Bildtext Lari Lehtonen avslutar för Finland.
Bild: Lehtikuva

Avslutaren Lari Lehtonen har aldrig kört som ankare i en internationell stafett. I fjol tappade han rejält med tid på den tredje sträckan i Lahtis-VM.

Finland har tagit en stafettmedalj på 2000-talet. 2009 blev det ett VM-brons i Liberec. Den senaste finländska OS-medaljen är från 1998 då det blev ett brons i Nagano.

Stafetten startar klockan 8.15 finsk tid och sänds i TV2. Den kan även ses här.

Sju lag att hålla koll på:

Norge: Didrik Tönseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger, Johannes Hösflot Kläbo.

OAR: Andrei Larkov, Alexander Bolsjunov, Aleksei Sjervotkin, Denis Spitsov.

Sverige: Jens Burman, Daniel Rickardsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson.

Schweiz: Jonas Baumann, Dario Cologna, Toni Livers, Romar Furger.

Finland: Perttu Hyvärinen, Iivo Niskanen, Matti Heikkinen, Lari Lehtonen.

Tyskland: Andreas Katz, Thomas Bing, Lucas Bögl, Jonas Dobler.

Frankrike: Jean Marc Gaillard, Maurice Manificat, Clement Parisse, Adrien Backscheider.

Diskussion om artikeln