Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tungt bakslag inför stafetten: Hakola sjuk – Finlands taktik ändras: "Försvagar laget"

Från 2018
Uppdaterad 18.02.2018 08:11.
Programmet är inte längre tillgängligt

Med timmar till start i herrstafetten åkte Finland på ett tungt bakslag. Ristomatti Hakola är sjuk och tvingas stå över. Formsvage Perttu Hyvärinen ersätter på startsträckan.

Den finländska taktiken inför herrstafetten i OS har varit tydlig. Gå "all in" för att hänga med.

Nu rubbas de planerna. Några timmar före start i Sydkorea meddelar skidförbundet att startmannen Ristomatti Hakola inte är tillgänglig.

Enligt förbundets uppgifter har Hakola drabbats av en luftvägsinfektion. Nu kliver Perttu Hyvärinen, som har varit 35:e och 41:a i de individuella starterna i OS, in på den första sträckan.

– Det här försvagar laget. Finland skulle gå ut offensivt och Perttu sade också efter femton kilometer att han inte är i stafettform, säger Yle Urheilus expert Sami Jauhojärvi.

– Det här är också tungt med tanke på lagsprinten. Förhoppningsvis är det inte frågan om en värre sjukdom och att det här säkrar Ristomattis medverkan på onsdag.

"Ska ske ett under"

Den formsvage Hyvärinen lär få fullt upp att hänga med på startsträckan och det påverkar resten av det finländska laget.

– Det ska ske ett under för att Perttu är med i täten. Han har varit två minuter efter på tio kilometer, säger Jauhojärvi.

– Det här behöver inte påverka Finlands chanser, men det förändrar taktiken.

Perttu Hyvärinen.
Bildtext Perttu Hyvärinen tappade drygt 2,5 minuter i intervallstartsloppet i fredags.
Bild: All Over Press

Jauhojärvi förutspår att Iivo Niskanen och Matti Heikkinen tvingas jaga på mittensträckorna. Lari Lehtonen, som aldrig har avslutat en internationell stafett, är Finlands ankare.

Finland har tagit en stafettmedalj på 2000-talet. 2009 blev det ett VM-brons i Liberec. Den senaste finländska OS-medaljen är från 1998 då det blev ett brons i Nagano.

Diskussion om artikeln