Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blåvita medaljchanserna upp i rök – Finland tog bästa stafettplaceringen på länge

Från 2018
Uppdaterad 18.02.2018 10:18.
Perttu Hyvärinen, Iivo Niskanen.
Bildtext Perttu Hyvärinen växlade över till Iivo Niskanen som sjua, en dryg minut från täten.
Bild: EPA

Perttu Hyvärinen kastades in med huvudet före i herrstafetten. Han höll inte. Finland tappade över en minut direkt och därifrån reste sig laget inte, men det blev bästa OS-stafetten sedan 1998. ”Rycket på andra varvet var rena giftet”, säger Hyvärinen.

Med timmar tills startskottet i herrstafetten skulle gå kom ett blytungt bakslag för det finländska laget. Ristomatti Hakola är sjuk och kunde inte köra sin startsträcka.

I stället för den formstarke Hakola tryckte Finland igång stafetten med Perttu Hyvärinen, som har distanserats med flera minuter i sina två individuella OS-starter.

Finlands medaljchanser hängde på en skör tråd direkt – och de slocknade halvvägs in på Hyvärinens etapp. Den finländske reserven hade ett svårt läge och tappade i slutändan en dryg minut på täten.

– Jag var ganska ensam på sista varvet. Ryssens ryck på andra varvet var rena giftet. Målet var att åka smart och försöka kapa avståndet framåt så mycket som möjligt. Taktiskt var det en okej insats, säger han till Yle.

Niskanen snabbast på klassiskt

Efter den starten hade Iivo Niskanen en snudd på omöjlig uppgift på andra sträckan. Niskanen tog in och gav åtminstone ett glädjande besked inför den klassiska femmilen nästa helg.

Finländaren var kvickast av alla åkare på de två klassiska etapperna och han växlade som sexa, femtiofyra sekunder efter ledarna från Ryssland.

– Det var en rätt bra åkning, men föret var utmanande, säger Niskanen till Yle.

Matti Heikkinen, OS 2018.
Bildtext Matti Heikkinen gav allt i spåret.
Bild: Lehtikuva

På de två fristilsetapperna åkte Matti Heikkinen och Lari Lehtonen. Heikkinen lyfte laget två placeringar, men tappade en del tid.

Lari Lehtonen, som aldrig hade åkt en ankarsträcka i internationella sammanhang före dagens stafett, gjorde en solid insats och förde in Finland i mål som fyra.

Det är Finlands bästa placering i en OS-stafett sedan 1998. Avståndet till ett brons var stort, över en minut.

– En fjärdeplats är i överkant med vårt lag. Perttu hamnade i ett svårt läge och alla gjorde sitt. Vi får väl vara nöjda, säger Heikkinen.

Första norska OS-guldet sedan 2002

I täten var det länge ryskt. På de två klassiska etapperna körde ryssarna i turbofart och hakade av storfavoriten Norge.

Didrik Tönseth och Martin Johnsrud Sundby tappade på de två första etapperna, men skiathlonmästaren Simen Hegstad Krüger visade att hans formtopp är intakt.

Krüger körde upp Norge på tredje etappen och drog med sig Franrikes Clement Parisse. De två ryckte ifrån ryske Aleksei Sjervotkin.

På den sista sträckan tog ryssen Denis Spitsov ändå in försprånget och till slut blev det en duell mellan honom och Johannes Hösflot Kläbo.

Norrmannen, som har dominerat världscupsäsongen, fick en behaglig resa och gjorde precis som han ville på ankarsträckan.

Kläbo avgjorde ute i terrängen och säkrade Norges första OS-guld i herrstafett sedan 2002 enkelt.

Resultat, herrstafett:

1) Norge 1.33.04,9
2) OAR + 9,4
3) Frankrike + 36,9
4) Finland + 1.40,5
5) Sverige + 2.05,6

Diskussion om artikeln