Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kläbo nöjd med skidorna – Sveriges vallachef ber om ursäkt: ”Det får inte hända”

Från 2018
Kläbo med den norska flaggan i handen då han korsar mållinjen
Bildtext Kläbo förde Norge till guld i stafetten.
Bild: Lehtikuva

Norge tog sitt första OS-guld i herrarnas stafett på 16 år då Johannes Hösflot Kläbo avgjorde tävlingen på den sista etappen. Efter tävlingen skickade han ett speciellt tack till serviceteamet samtidigt som man i Sverige grubblar på vad som egentligen gick snett.

Norge höll för favorittrycket medan Sverige floppade i stafetten. De båda nordiska länderna var stora guldkandidater men utgången blev totalt motsatt.

Simen Hegstad Krüger förde upp Norge i ledning på sin etapp och ankaret Johannes Hösflot Kläbo avgjorde sedan guldkampen på det sista varvet.

– Det kändes bra att gå ut i spåret och jag fick det läge som jag hade hoppats på. Vi hade helt otroliga skidor och kroppen kändes bra. Då jag fick en lucka i nedförsbacken på det första varvet så kände jag att det var där jag skulle avgöra.

– Jag fick några meter och sedan var det bara att defilera in i mål, säger Kläbo till TVNorge enligt VG efter stafetten.

Kläbo säger att han egentligen inte ville vara ankare utan istället köra en klassisk etapp.

– Vi tog ut det lag som vi trodde var bäst. Det var många som kunde ha tävla på olika etapper och gjort det bra. Hade vi ställt upp med två lag så hade det varit två jämna lag, det är en lagseger för hela gänget, säger Kläbo till VG.

Sverige vallade bort sig

Sverige hade chansen att skriva idrottshistoria och ta sitt tredje raka stafettguld men chanserna till en framskjuten placering försvann direkt. Sverige vallade bort sig och allra tyngst gick det för Daniel Rickardsson som tappade massor med tid på sin etapp.

– Jag hade inte skidor som var konkurrenskraftiga idag. Jag vill inte skylla på grejerna, vallarna gör ett mycket bra jobb men idag träffar vi inte rätt och jag har slitit både uppför och nerför, säger Rickardsson till Sportbladet.

Daniel Rickardsson men Iivo Niskanen i rygg
Bildtext Daniel Rickardsson hade det tungt på andra etappen.
Bild: Lehtikuva

Sverige med laget Jens Burman, Daniel Rickardsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson åkte till slut i mål på femte plats, över två minuter efter Norge.

– Just nu kan jag inte svara på vad problemet är. Jag får be om ursäkt till grabbarna och alla där hemma. Vi vill vara med och kriga om medaljer och idag gjorde vi bort oss.

– Det får inte hända på ett OS. Jag hoppas att åkarna kan lägga det här bakom sig för bättre än så här hoppas jag att vi kan. Vi är tretton personer som jobbar stenhårt och vi lyckas inte idag, säger den svenske vallachefen Urban Nilsson till Sportbladet.

Diskussion om artikeln