Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Domstol i Kampala vill höra journalisten som skrev om den finländske vapenlobbarens död

Från 2018
Uppdaterad 18.02.2018 16:51.
Hotellet Pearl of Africa i Kampala

En domstol i Kampala kräver att den ugandiska säkerhetstjänsten ISO ser till att journalisten Charles Etukuri uppenbarar sig i rätten i morgon måndag - död eller levande.

Etukuri är kriminalreporter på tidningen New Vision, och det var han som skrev om omständigheterna kring den finländske affärsmannens död i Kampala den 5 februari. Etukuri antydde i sin artikel att säkerhetstjänsten var inblandad i dödsfallet.

Journalisten kidnappades utanför sin redaktion i tisdags av fem beväpnade män, och har inte hörts av sedan dess.

Domstolen vill utreda om gripandet var lagligt

Nu vill domstolen utreda om frihetsberövandet av Etukuri hade laga skäl. Etukuri ska också få en chans att bemöta anklagelserna, enligt den rättsliga principen habeas corpus.

Det är Etukuris arbetsgivare New Vision som kräver att fallet reds ut.

Enligt tidningen har redaktören hållits av ISO, utan möjlighet att träffa en advokat eller sin familj, sedan den 13 februari.

ISO - eller Internal Security Organisation - är den ugandiska regeringens kontraspionagebyrå vars uppdrag är att leverera uppgifter som berör den nationella säkerheten till regeringen.

Den 71-årige Yoweri Museveni med sin fru Janet Museveni under valkampanjen. Museveni valdes för sin femte ämbetsperiod med 60 procent av rösterna
Bildtext Ugandas president Yoweri Museveni
Bild: EPA/DAI KUROKAWA

ISO utför också hemliga operationer på order av diktatorn, president Yoweri Museveni.

Finländarens död utreds som mord och den ugandiska polisen har begärt hjälp i utredningarna av den finländska polisen.

HS: Affärsmannen reste med stora mängder snus

Helsingin Sanomat ger på söndagen ytterligare detaljer om vad som ledde till händelserna i Kampala. Tidningen skriver bland annat att kompanjonskapet mellan affärsmannen och ex-ministern Suvi Lindén fick sin början i Finland-Qatar-sällskapet dit bägge hörde.

Affärsmannen hade ett konsultbolag, som försökte få in en fot på vapenmarknaden. Det var inte första gången mannen hade försökt ingå avtal med Patria, utan att lyckas.

Suvi Linden
Bildtext Suvi Lindén är ex-minister
Bild: Lehtikuva

Han hade veterligen bett Lindén med på Ugandaresan för att hon - som ex-minister - kunde hjälpa till med att öppna dörrar.

Lindén har själv gett olika motiv för sin resa, allt från främjande av digitala, sociala projekt och kartläggande av businessmöjligheter i Uganda.

När finländaren hittades död på sitt hotellrum Pearl of Africa hittade man också en stor påse med snus, skriver HS, och en rad mediciner.

Snus klassas som narkotika i Uganda, och är förbjudet. Lindén fick förklara kompanjonens snusvanor och att han behövde medicinerna mot sin astma.

Lindéns Facebook-förklaring borttagen

På sin Facebooksida förklarade Lindén i ett långt inlägg i fredags varför hon fortfarande kallade sig specialsändebud för FN:s bredbandskommission, trots att uppdraget hade upphört redan 2015.

På söndagen var inlägget gömt eller borttaget, men så här löd förklaringen i översättning från finska:

"Bredbandskommissionen ITU är en informell sammanslutning vars medlemmar ..... brinner för den digitala utvecklingen i fattiga länder. Jag var kallad till förtroendeuppdraget av ITU:s dåvarande generalsekreterare. Mitt formella uppdrag tog slut 2015 då ITU:s generalsekreterare byttes ut, men jag kom överens med den nya ITU-chefen Zhao att jag kan fortsätta att berätta om kommissionens arbete. Först kom vi överens om att jag kunde kalla mig för förespråkare för bredbandskommissionen, men senare enades vi om att jag kunde fortsätta kalla mig specialsändebud".

Diskussion om artikeln