Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Orbán: Kristendomen är Europas sista hopp

Från 2018
Ungerns premiärminister Viktor Orbán höll sitt tal till nationen inför sina anhängare i Budapest den 18 februari.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ungerns nationalkonservativa premiärminister Viktor Orbán skruvade upp sin invandringskritiska retorik ordentligt igår kväll då han höll sitt årliga tal till nationen. "Länder kommer att upphöra att existera, väst kommer att falla", sade han.

Det hålls val i Ungern den 8 april och Orbán vill vinna en tredje mandatperiod genom att profilera sig som kristendomens främste försvarare i Europa.

- Mörka moln hopar sig över Europa på grund av invandringen. Länder kommer att upphöra att existera, väst kommer att falla, medan Europa inte ens inser att det har invaderats, sade Orbán i sitt årliga tal till nationen.

Enligt honom är det Västeuropa och politiker i Bryssel, Berlin och Paris som bär skulden för det här.

- De vill att vi ska anamma den politik som gjort dem till invandringsländer, som har försvagat kristendomen och bidragit till spridningen av islam, sade Orbán.

- Kristendomen är Europas sista hopp, sade Orbán till sina anhängare som hade samlats för att lyssna på honom i Várkert Bazár, i slottsparken i Budapest.

Vill se en global allians mot migration

Med massinvandring, speciellt från Afrika "kommer våra värsta mardrömmar att besannas. Väst ser inte att Europa är på väg att invaderas", sade Orbán.

Orbán framställer sig själv som den som kan rädda det kristna Europa från den här invasionen.

Orbán har sedan 2015 uppmärksammats för sin hårda invandringspolitik, bland annat genom att uppföra höga gränsstängsel.

Enligt honom har landets opposition inte visat stöd för hans politik och han utmålar oppositionen som "hopplös" och som ett gäng bakåtsträvare som inte förstår tidens melodi.

Orbán nämnde Polen, Slovakien, Tjeckien, Silvio Berlusconi i Italien, USA:s Donald Trump och Israel som exempel på att han inte är ensam i sin kamp.

Orbán vill se en global allians mot migration.

Soros personifierar allt ont

I flera år har Orbán utmålat den ungerskfödde miljardären, finansmannen och filantropen George Soros som roten till det onda.

Också i sitt tal till nationen beskrev Orbán kampen mot Soros som en central del av kampen mot migration, påtryckningar från EU och FN.

Orbán har fört en hård kampanj mot Soros, bland annat med hjälp av affischer som av många uppfattats som antisemitiska.

Demonstranter i Budapest 9.4.2017
Bildtext I april i fjol förekom stora demonstrationer mot försöken att stänga CEU.
Bild: EPA/ZOLTAN BALOGH

Den ungerska regeringen försöker också genom lagstiftning stänga det Centraleuropeiska universitet CEU i Budapest som är grundat av Soros. Det har väckt protester också bland ungrare.

Orbán har fortfarande stor popularitet

Orbán motsätter sig EU också i andra frågor än flyktingkvoter. I Bryssel anklagas han för att styra Ungern bort från demokrati och mot auktoritarism.

Men hemma är han fortfarande populär. Ungefär 50 procent av ungrarna stöder hans nationalkonservativa parti Fidesz och det största oppositionspartiet är ultranationalistiska Jobbik.

Orbáns invandringspolitik har starkt stöd bland ungrarna och det är ingen tillfällighet att just migration ligger i fokus för Orbáns och Fidesz' valkampanj.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln