Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Övertidsförbud inom handeln trädde i kraft - märks i butikerna om några dagar

Från 2018
Matbutik.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Servicefacket Pams övertidsförbud inom handeln har trätt i kraft. Övertidsförbudet som trädde i kraft klockan sex i morse gäller butiker, butikernas kontor och lager. Övertidsförbudet kommer enligt Pam att märkas på butikshyllorna inom loppet av några dagar.

Orsaken till förbudet är att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal avbröts i fredags.

Selin säger i ett pressmeddelande att Pam strävar efter kollektivavtal som innebär att de handelsanställdas löner utvecklas åtminstone i samma takt som andra löntagares.

Arbetsgivarförbundet Finsk Handel anser däremot att Pam vill ha mer än så. Arbetsmarknadsdirektör Anna Lavikkala säger att Finsk Handel har förbundit sig vid att följa den allmänna linjen, men att Pam vill ha en löneuppgörelse som överträffar den allmänna linjen.

Lavikkala säger att handelsbranschen behöver förnya kollektivavtalet med tanke på digitaliseringen och den internationella näthandeln.

Pam beskyller för sin del arbetsgivarna för att inte vara ute efter fler lokala avtal. Enligt Selin handlar det inte om att förhandla och avtal om frågor lokalt, utan om att arbetsgivarna ska få rätt att diktera beslut.

Pams styrelse samlas nästa gång på torsdag.

Diskussion om artikeln