Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syriens armé undsätter belägrade kurder i Afrin - Turkiet varnar för konfrontationer

Från 2018
Uppdaterad 19.02.2018 13:39.
Den syriska armén har lovat hjälp åt kurder som angrips av en turkisk invasionsstyrka
Bildtext Den syriska armén har lovat hjälp åt kurder som angrips av en turkisk invasionsstyrka
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Den syriska regeringen har gått med på att delta i försvaret av den kurdiska enklaven Afrin som angrips av Turkiet.

Kurderna har gett den syriska armén tillstånd att tränga in i Afrin för att stöda den kurdiska YPG-milisen i strider mot Turkiet och dess syriska bundsförvanter.

Badran Jia Kurd, en av enklavens kurdiska ledare, säger att regeringsstyrkor väntas anlända till Afrin inom de närmaste dagarna och att de kommer att inta ställningar vid gränsen mot Turkiet.

Turkiet inledde förra månaden en flyg- och markoffensiv mot Afrin och YPG-milisen som turkarna betraktar som den syriska grenen av det bannlysta Kurdiska arbetarpartiet PKK.

Statliga syriska tv-nyheter bekräftade uppgifterna på måndag då de meddelade att regeringsstyrkor kommer att gå in i Afrin "under de närmaste timmarna".

- Styrkor anländer till Afrin inom de närmaste timmarna för att stöda folket i dess motstånd mot aggression, meddelade den syriska nyhetsbyån Sana som citerar sin korrespondent i området.

Turkiet trängde i fjol in i norra Syrien med stridsvagnar och markstyrkor som fick stöd av stridsplan
Bildtext Turkiet inledde förra månaden en massiv markoffensiv mot Afrin i norra Syrien
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Den proamerikanska YPG-milisen som utgör det syriska kurdpartiet PYD:s väpnade gren, stöds också av USA, men amerikanerna har inte gjort något för att försvara Afrin.

Den kurdiska enklaven vände sig därför till president Bashar al-Assads styrkor i hopp om hjälp.

- Vi kan samarbeta med vem som helst som hjälper oss i ljuset av (Turkiets) barbariska brott och omvärldens tystnad, säger kurdledaren Badran Jia Kurd.

Turkiet varnar Syrien

Det turkiska utrikesministeriet varnar Syrien för att blanda sig i striderna i och omkring Afrina.

- Om regimen (syrierna) tränger in för att driva ut PKK och PYD så ser vi inga problem, säger utrikesministeriet i uttalandet.

- Men om regimen kommer in för att försvara YPG, så är det inget som kan stoppa oss och turkiska soldater, varnar Turkiet.

Karta Jarablus.
Bild: Yle

Spänt mellan kurder och Assad

Det har rått en bräcklig vapenvila mellan Assads armé och kurderna som styr tre autonoma enklaver i sitt så kallade Rojava, eller Västkurdistan, i norra Syrien

Kurderna försäkrar att de inte vill bli självständiga, utan vill att Assad garanterar dem autonomi i ett kommande federalt Syrien.

- Vad gäller politiska och administrativa frågor i området så kommer ett avtal att träffas i direkta förhandlingar med Damaskus i ett senare skede, säger Badran Jia.

Den syriska regeringen och armén har redan bistått kurderna genom att låta YPG och kurdiska myndigheter ta sig till Afrin via regeringskontrollerade områden i norra Syrien.

Assad har också hotat den turkiska invasionsstyrkan med militära åtgärder men tills vidare har det bara varit tomma ord.

Rebeller som tillhör den Fria syriska armén stöder Turkiet i offensiven mot kurderna i Afrin
Bildtext Rebeller som tillhör den Fria syriska armén stöder Turkiet i offensiven mot kurderna i Afrin
Bild: EPA-EFE/HASAN KIRMIZITAS

Ryssland kritiskt men passivt

Ryssland, som i princip kontrollerar luftrummet i området, har också kritiserat Turkiet för att det försöker inleda ett nytt strategiskt samarbete med USA, på kurdernas och den syriska regeringens bekostnad.

Turkiet och USA har förhandlat om Afrins och kurdernas öde, men de verkar inte ännu ha nått någon enighet i frågan.

Ryssland knotar också över att Turkiet har tagit över områden i provinsen Idlib i norra Syrien, som ryssarna betraktar som sitt protektorat och där de hade planerat egna militärbaser.

USA har över 2 500 soldater i området, som har byggt en militärbas i den kurdkontrollerade staden Manbij. USA har också investerat hundratals miljoner dollar på nya flygfält, vägar och annan infrastruktur i det självstyrda kurdiska Rojava.

Turkiet stöds av etniska syriska rebeller som ingår i den så kallade Fria syriska armén. FSA anklagar de USA-stödda kurderna för att ha ockuperat traditionellt sunniarabiska områden i norra Syrien.

Turkarna kräver att kurderna drar sig bort från staden Manbij och att de retirerar till den östra sidan av floden Eufrat.

Källor: Reuters, Tass

Diskussion om artikeln