Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Marina Kinnunen föreslås bli ny sjukvårdsdirektör

Från 2018
Uppdaterad 19.02.2018 14:22.
Marina Kinnunen står i sitt kontor. Hon bär en rutig klänning och i bakgrunden syns en whiteboardtavla.
Bildtext Marina Kinnunen.
Bild: Yle/ Axel Brink

Marina Kinnunen, chefsöverskötare och tf direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt föreslås bli Vasa sjukvårdsdistrikts nya direktör. Det är kontentan av sjukvårdsdistriktets styrelsemöte som hölls under måndag förmiddag.

Nuvarande sjukvårdsdirektören Göran Honga går i pension och därför söker man nu efter en ersättare.

Styrelseordförande Hans Frantz (SFP) säger att styrelsen var enhällig i sitt beslut att förorda Marina Kinnunen till posten som direktör.

Trots att styrelsen var enhällig i sitt beslut hölls en lång diskussion om valet. Varje person som uttalade sig talade för att föreslå Marina Kinnunen som ny direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

- Det var en lång diskussion och en bra sådan. Jag skulle säga att varenda person som satt i rummet uttalade sig. Det var aldrig någon tvekan om hur det skulle gå. Alla ansåg att det var helt klart med hänsyn till hennes substanskunnande skulle det nästan vara fel att förbigå henne.

Varför är det så självklart?

- Hon har ett kolossalt kunnande både vad gäller Vasa sjukvårdsdistrikt och specialsjukvården. Sedan är hon väldigt välinsatt i det kommande landskapet där social- och hälsovården är en betydande del. Det var ingen av de andra som kunde konkurrera på just den punkten.

En ska väljas av fyra möjliga

Fem personer hade sökt tjänsten som Vasa sjukvårdsdistrikts direktör och fyra kallades på intervju.

De är:
Rurik Ahlberg, Korsholms kommundirektör
Mikael Gädda, Korsholms vårddirektör
Jarkko Pirttiperä, direktör för vårdsamkommunen K5
Marina Kinnunen, chefsöverskötare och tf direktör vid Vasa sjukvårdsdistrikt.

De fyra har alla intervjuats av en grupp förtroendevalda och anställda vid sjukvårdsdistriktet. Arbetsgruppen gav inget gemensamt utlåtande till styrelsen, utan gruppens medlemmar framörde sina åsikter själva.

Fullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet om vem som blir ny direktör den 19 mars.