Hoppa till huvudinnehåll

Bildkonst och design

Kasper Strömman om design: Vem var Jerusalems skomakare?

Från 2018
Uppdaterad 22.04.2020 14:11.
barn leker stolleken på en äng medan Kasper Strömman iakttar med ryggen vänd mot kameran.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

De allra flesta av oss har väl lekt Hela havet stormar. Ni vet, det som åtminstone då jag var barn i Åbo rätt och slätt kallades för ”stolleken”.

För dom som mot förmodan aldrig stött på denna internationella klassiker, så handlar det alltså om att man har ett gäng personer – säg åtta stycken, som i takten till munter musik går i ring kring sju stolar, och när musiken abrupt stängs av gäller det att sätta sig på en stol så snabbt som möjligt.

Den som blir utan stol hamnar ut ur leken, och så fortsätter man tills bara en vinnare finns kvar.

Men just för att jag själv alltid kallat den för stolleken, fängslades jag nyligen av den här lekens Wikipedia-sida, där det finns en lista på vad leken heter på olika språk.

Enligt legenden ska Jesus efter det oschysst nog ha lagt typ något slags förbannelse på stackaren.

Olika versioner av ”musikstolar” är välrepresenterade, såsom engelskans Musical chairs eller franskans Chaise musicale.

På kantonesiska heter leken däremot ”slagsmål om stolar” (Zhēng dèng zǐ, 爭凳仔 ) som möjligtvis säger något om den kinesiska kulturen, eller så inte.

På ryska heter leken ”More volnuetsia” (Море волнуется), dvs ”havet stormar” som ju låter bekant.

På nån vänster kunde man ju tänka sig att den helt geografiskt sett då kunde ha hetat samma på finska.

Men nu blev det ju inte så. istället har leken i Finland två namn – Stolleken (tuolileikki) men också det mera ovanliga Jerusalems skomakare (Jerusalemin suutari).

Okej, i och för sig hade ungefär hundra procent av folk under fyrtio jag pratade med aldrig hört talas om det senare namnet på finska.

Men om vi utgår från att det handlar om en äldre benämning – varför?

Enligt Wikipedia kallas Jerusalems skomakare på svenska den vandrande juden eller Ahasverus, och är en mytisk gestalt som ska ha nekat Jesus vila på väg till Golgata.

Enligt legenden ska Jesus efter det oschysst nog ha lagt typ något slags förbannelse på stackaren, som efter det måste vandra planlöst omkring ändå till domedagen.

Inga stolar nämns i legenden.

Enligt vissa källor ska skomakaren senast setts på 1500–1800 -talet. Å andra sidan kan en källa med noggrannhet på trehundra år knappast anses vara speciellt pålitlig.

Den vandrande juden kallas också i olika versioner av berättelsen Melmoth, Ahasuerus, Matathias, Buttadeus, Cartophilus eller Isaac Laquedem.

Kasper Strömman
Bildtext Kasper Strömman på stol.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Hur som helst ger ju denna bakgrundsinformation en helt ny innebörd till den klassiska leken.

Så nästa gång det är dags att leka Hela havet stormar, så kan det alltid vara intressant att utlysa dig själv till Buttadeus, och sedan mansplaina/womansplaina dig genom hela berättelsens etymologi tills barnen blir uttråkade och börjar gråta, och du blir portad på livstid från alla familjens barnkalas och sedan får gå hem och plöja genom mera Wikipedia-artiklar i kusligt månsken i din kala äckliga lägenhet med drivor av otvättade tallrikar, och mycket oöppnad post.

Men jo. Helt allvarligt talat håller jag väl med om att det kanske är lite onödigt att hålla på och väcka gamla bibliska historier till liv i samband med oskyldiga barnlekar i dessa dagar.

Men är det mer okej att leka ”Hela havet stormar” där ni låtsas att ni är i sjönöd och slåss om livbåtar?

Text: Kasper Strömman

Programmet är inte längre tillgängligt

Avsnitt 3 av Design 3000: Leka sänds 6.3.2018 klockan 18.30 på Yle Fem. Medverkar gör bland annat Eva Hoff, Linda Liukas, Tommy Palm och Ole Barslund Nielsen.

Redigerad 22.4.2020 - video som inte längre var tillgänglig togs bort.