Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Populärt, säkert eller nyttigt, hur ska man välja yrke? – Heikki stämmer pianon 300 dagar om året, Mia städar av hjärtans lust

Från 2018
Uppdaterad 26.02.2018 10:31.
Man stämmer en flygel
Bildtext Heikki Joensuu valde i tiderna att bli pianostämmare. Han är en av drygt hundra med det yrket i vårt land.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Tusentals tonåringar står inför valet vad de ska göra efter grundskolan. För den som satsar på yrkesinriktad utbildning är den stora frågan om hen ska välja ett yrke som just nu är populärt, ett ovanligt yrke eller ett som behövs trots att det inte är så populärt.

För Heikki Joensuu började vägen till yrket i Hellas pianofabrik. Under tiden han arbetade där lärde han sig pianostämning som en form av lärlingsutbildning.

Efter det blev det studier i Österrike, Tyskland och Italien.

- Där arbetade jag med flyglar och konserter och behövde en lite annan typ av utbildning än bara pianostämmare, säger han.

Man träffar aldrig två likadana instrument. Även om man stämmer samma piano är det alltid någonting nytt.

― Heikki Joensuu, pianostämmare

I dag utbildas pianostämmare vid Helsingfors konservatorium. Heikki Joensuu betonar ändå att utbildningen bara är början.

- Efter studierna är det vars och ens intresse som avgör vad och hur mycket mera man vill lära sig, säger han. Man träffar aldrig två likadana instrument. Även om man stämmer samma piano är det alltid någonting nytt.

Hunden Elmo spelar och sjunger - Spela upp på Arenan

Heikki Joensuu stämmer numera Vasa stads alla flyglar och pianon. Det har minskat på antalet långa resor. Tidigare sträckte sig arbetsområdet över hela Finland och delar av Sverige.

- Numera koncentrerar jag mig på Vasatrakten från Kristinestad till Oravais. Jag har också några festivaler i Umeå, säger han.

Under festivaler och festspel som till exempel Korsholms festspel har Heikki tidvis mycket att göra.

- Det kan vara tre till fyra konserter på olika ställen där man behöver samma flygel. Då har jag bråttom. Speciellt när man flyttar flygeln eller flyglarna mellan kyrkor och olika konsertlokaler.

Bra gehör är en fördel och det är bra om man har spelat något instrument, men det viktigaste är att ha tålamod och bra nerver

― Heikki Joensuu, pianostämmare

Jobbet räcker alltså väl till, åtminstone än så länge. I övrigt har Heikki märkt att intresset för traditionella klaverinstrument minskar. Det är allt glesare mellan kunderna som vill köpa ett piano eller en flygel.

Ändå rekommenderar han yrket för unga som är i färd med att välja yrkesbana.

- Bra gehör är en fördel och det är bra om man har spelat något instrument, men det viktigaste är att ha tålamod och bra nerver, säger han. När man stämmer två till tre instrument per dag, 300 dagar om året, är tålamod nummer ett. Sedan kommer de andra sakerna.

God samarbetsförmåga krävs också. Det gäller att lyssna till pianisten och följa hens önskemål. Samtidigt måste man kunna fatta självständiga beslut.

- När fem pianister ska samsas om en flygel under en och samma konsert följer jag flygelns standardinställningar, säger Heikki Joensuu.

Mia städar av hjärtans lust

Bland yrken som är viktiga men inte så populära finns lokalvårdaryrket. Ändå finns det både utbildning och hundratals lediga jobb inom städbranschen.

Mia Lindholm sadlade om och blev lokalvårdare för tio år sedan. Då hade hon jobbat som baderska, fotvårdare och inom hemsjukvården.

- Jag trivs utmärkt med det som jag gör, säger hon. Jag tycker om att se resultatet av att jag har gjort någonting, det blir rent. Jag är ganska nöjd med mig själv och vad jag utför.

Städaren Mia Lindholm putsar en kulram
Bildtext Mia Lindholm utbildade sig via läroavtal. Senare har hon också vidareutbildat sig till städinstruktör.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Mia Lindholm städar på tandläkarmottagningen på Kimitoön. Arbetsdagen börjar klockan sex.

- Det är jättebråttom att få undan allt innan mottagningen öppnar klockan åtta. Det är full rulle i två timmar och sedan kan jag ta det lite lugnare och ta en kaffepaus, säger hon.

I dag är lokalvårdaren synlig. Förr skulle hen gömma sig och städvagnen fick inte synas och höras.

― Mia Lindholm, lokalvårdare

Ordentlig utbildning och inställningen till lokalvårdare överlag gör att yrkets status håller på att förändras.

- I dag är ju lokalvårdaren synlig, säger Mia. Det var annat förr när man skulle gömma sig och städvagnen inte fick synas och höras. Lokalvårdaren fick inte heller ha egna åsikter om arbetsplatsen.

Mia rekommenderar varmt lokalvårdaryrket. Enligt henne är också läroavtal som utbildningsform utmärkt.

- För en ungdom som inte vet vad hen ska göra efter studierna eller inte har fått studieplats kan ett läroavtal ge en aha-upplevelse. Hen kanske upptäcker en ny bransch, säger Mia Lindholm.

Kockyrkets uppgång och fall

Intresset för olika yrken förändras hela tiden.

Plötsligt är yrken som har varit mycket populära inte intressanta längre. Kockyrket är ett sådant.

Kockar behövs alltid. Alla måste ju äta varje dag.

― Nicita grön, kockstuderande

På yrkesinstitutet Inveon i Borgå märks det här helt konkret. På några år har antalet studerande vid kökslinjen sjunkit från nästan 20 per årskull till en knapp handfull studerande. Samma trend märks också på övriga kockutbildningar i Svenskfinland.

Ung kockstuderande man i kockmössa i undervisningskök.
Bildtext Andreas Tallberg har lagat mat hela livet. Att kockyrket är stressigt avskräcker inte honom.

Trenden förvånar kockstuderanden Andreas Tallberg.

- Kockprogrammen på tv är ju populära så jag tycker att det borde vara flera studerande nu än någonsin tidigare, säger han.

Tf rektorn Gunilla Träskelin är inne i samma tankebanor.

- Det kan hända att dagens ungdomar är medvetna om att kockyrket på en restaurang eller i ett storkök är ganska tungt. Det kan vara en av orsakerna till att det inte lockar i dag, säger hon.

På Inveon jobbar man hårt för att göra kocklinjen mera attraktiv igen. Bland annat för man fram att jobbsituationen är mycket god för tillfället.

Ung kockstuderande flicka i kockmössa i utbildningskök.
Bildtext Nicita Grön hoppas på flera studiekamrater.

Nicita Grön ångrar inte sitt studieval. Stämningen är på topp i köket i Inveon och det finns plats för många fler.

- I stället för att gå till gymnasiet kan man komma hit, säger hon. Här får man ett yrke direkt. Kockar behövs alltid. Alla måste ju äta varje dag så det hjälper ju alla på sitt eget sätt.

Den gemensamma ansökningstiden för yrkesutbildning eller gymnasiestudier går ut 13 mars kl. 15.00.

Se hela programmet här:

Programmet är inte längre tillgängligt

Programmet sänds också i Yle Fem, måndag 27.2.2018 kl. 20.00, samt på tisdag 28.2.2018 kl. 11.00.