Ny Michelinstjärna till Finland
Finland har fått en ny restaurang med i årets Guide Michelin Main Cities of Europe.
Det var restaurangen Grön på Albertsgatan i Helsingfors som tog hem den första nya Michelinstjärnan.
De fyra finska restauranger som tidigare fått stjärnor fick behålla dem. De här restaurangerna finns i Helsingfors - Ask, Demo, Olo och Ora (tidigare Chef & Sommelier).
Bland de finska Bib Gourmandsprisen som delas ut till restauranger som erbjuder god mat till ett rimligt pris fanns en nykomling.
Restaurangen Jord fick en Bib Gourmandutmärkelse medan Farang, Emo, Boulevard Social och Gaijin fick hålla sina utmärkelser.
Skandinaviska framgångar
Från Sverige nappade restaurangen Sav i Malmö, Agrikultur i Stockholm och Aloe i utkanten av Stockholm varsin stjärna.
Restaurangen Daniel Berlin i Skåne i Sverige vann en tvåstjärnig utmärkelse.
Den norska restaurangen Galt i Oslo tog hem en stjärna medan de danska restaurangerna MeMu och Jordnaer fick varsin.
En tvåstjärnig vinst gick också till Kadeau Copenhagen i Danmark efter fem år som enstjärnig restaurang.
Det respektabla trestjärniga priset gick till restaurangen Frantzen i centrala Stockholm som hyllades som en av de bästa restaurangerna i Europa.
Michelinstjärnorna
Att komma med i Michelinguiden är en av restaurangbranschens mest prestigefyllda utmärkelser.
Guiden ges ut en gång i året av den franska däcktillverkaren Michelin.
Det är anonyma inspektörer som besöker kandiderande restauranger.
De bedömer restaurangens mat, service, inredning och skriver en rapport på varje middag.
En restaurang som ansöker om en stjärna får fyra besök medan en restaurang som kandiderar för två stjärnor får tio besök.
Tvåstjärniga restauranger har möjlighet att uppgraderas till tre.
En stjärna innebär en väldigt bra restaurang i sin kategori, två stjärnor innebär utmärkt kokkonst värt ett nytt besök och tre stjärnor innebär en exceptionell kokkonst "värt en resa".
Hur får man en Michelinstjärna? Nyckeln är konsekvent kvalitet och stil enligt Filip Langhoff på Ask
Krögaren Filip Langhoff försvarar sin kvalitetsstämpel.