Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norge njuter av makalöst medaljregn på väg mot alla tiders rekord: ”Jag tror det kan gå”

Från 2018
Uppdaterad 19.02.2018 23:05.
Johannes Hösflot Kläbo åker skidor.
Bildtext Johannes Høsflot Klæbo är en av många norska superstjärnor i OS.
Bild: JEON HEON-KYUN

De norska idrottarna i OS i Pyeongchang har radat upp medaljer på löpande band – eller kanske snarare längdåkande band. Norrmännen har redan tagit 28 medaljer och experterna tror på runt tio till innan OS är över.

– Om allt lyckas klarar de det. Jag tror att det kan gå. Det är roligt att slå rekord men de norska idrottarna behöver lite flyt för att klara det, säger expertkommentator Kjetil André Aamodt till VG.

Det handlar om USA:s alla tiders medaljrekord på 37 från vinter-OS i Vancouver. Norge har redan slagit sitt eget medaljrekord på 26 medaljer.

– Många av medaljerna hittills har varit förväntade. Från och med nu måste vi ha lite tur. Men chanserna finns.

Etta i medaljtabellen före Tyskland

Med sex tävlingsdagar kvar har Norge vunnit 11 OS-guld. Det ger en första plats i medaljtabellen före Tyskland på 10 guld. Då Norge också har nio silver och åtta brons, är man totalt åtta medaljer före tvåan Tyskland.

I Sotji 2014 blev det 26 medaljer (11+5+10) – lika många som i hemma-OS i Lillehammer 1994. Men antalet tävlingar var mindre tidigare.

– Norge måste upp på 45 medaljer för att slå prestationen i Lillehammer för då fanns det mycket färre tävlingar på programmet. På det sättet är Lillehammer Norges bäst OS, menar expertkommentatorn Johan Kaggestad.

45 medaljer låter lite myck... Eller kanske vi väntar och ser, det är ju Norge det handlar om.

Diskussion om artikeln