Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sensation i FA-Cupen – Manchester City föll mot division 2-lag

Från 2018
Uppdaterad 20.02.2018 03:57.
Will Grigg gör 1–0 mot Manchester City.
Bildtext Will Grigg gjorde matchens enda mål.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

"Skandal", säger säkert många. "Fotbollsromantik", åberopar andra. Hur som helst fällde lilla Wigan ut stora Manchester City i den engelska fotbollens FA-Cup.

Wigan, som till vardags spelar på den tredje högsta nivån i det brittiska seriesystemet, lyckades med konststycket att slå ut Manchester City, som leder Premier League, ur FA-Cupen.

Wigan var naturligtvis underdog så det smäller om det, men när Citys Fabian Delph blev utkörd strax före pausen höjdes Wigans aktier en aning. Utvisningen? Nja, ganska lätt kom den väl.

Fabian Delph får rött kort mot Wigan.
Bildtext Fabian Delph fick rött kort.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Skott på skott – men inga mål

Trots att City spelade med en man färre på plan dominerade laget matchen. Men Wigan kämpade och blockerade Manchester Citys skott. Och Wigans målvakt Christian Walton spelade – i likhet med hela laget – förmodligen sin bästa match någonsin.

Sergio Agüero, İlkay Gündoğan och Fernandinho är bara några av Citys spelare som kan se sig i spegeln och undra: "hur satte jag inte in mina lägen?".

Helt ofarligt var inte heller Wigan och bland annat Will Grigg hade ett bra skott mot mål i första halvleken.

Grigg stiger fram – igen

Elva minuter före slutet smällde det. I Manchester Citys försvarsända. Nämnda Grigg, som också spelat i Nordirlands landslag, kom halvt igenom och placerade bollen bakom City-keepern Claudio Bravo.

– Otrolig insats av oss. De (City) är förmodligen det bästa laget för tillfället, säger matchens mest firade man Will Gregg.

– Jga är en målskytt, om jag får ett läge så brukar jag sätta det, sade Grigg efter matchen i en intervju som kan ses via denna länk.

Matchens höjdpunkter kan ses via denna länk.

Slutresultatet innebär att Wigan avancerar till kvartsfinal medan Manchester Citys sejour i världens äldsta fotbollsturnering tog slut för den här gången. Det som gör segern extraskön för Wigans supportrar är att matchen i princip kunde kallas för lokalderby: Wigan ligger bara drygt 25 kilometer sydväst om Manchester.

Slutresultatet fick det att hetta till efter matchen.

Manchester Citys förlust fick känslorna att svalla.
Bildtext Citys förlust fick känslorna att svalla.
Bild: imago/Sportimage/ All Over Press

I kvarten möter Wigan Southampton. De övriga matchparen är Leicester–Chelsea, Man United–Brighton samt Sheffield Wednesday/Swansea–Rochdale/Tottenham.

Diskussion om artikeln