Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terrormisstänkte Rahmat Akilov väntas tala ut då rättegången mot honom fortsätter

Från 2018
Uppdaterad 20.02.2018 07:36.
Rahmat Akilov har i förhör erkänt att han utförde terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april år 2017
Bildtext Rahmat Akilov har i förhör erkänt att han utförde terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april år 2017
Bild: EPA-EFE/Fredrik Sandberg

I Stockholm fortsätter rättegången mot den terrormisstänkte Rakhmat Akilov, som för första gången själv skall berätta hur han ställer sig till anklagelserna mot honom.

Akilov åtalas för terrorbrott, försök till terrorbrott och framkallande av fara, då han kapade en lastbil och körde över fotgängare på Drottninggatan.

Fem människor dödades medan 15 skadades allvarligt i terrordådet den 7 april i fjol.

Rakhmat Akilov har i stort redan erkänt brotten i den första domstolsförhandlingen. Han väntas i dag gå närmare gå in på hur han ställer sig till de enskilda brottsrubriceringarna.

Åklagaren Hans Ihrman hoppas att rättegången hjälper oss att förstå hur folk kan radikaliseras i ett främmande land
Bildtext Åklagaren Hans Ihrman hoppas att rättegången hjälper oss att förstå hur folk kan radikaliseras i ett främmande land
Bild: EPA-EFE/HENRIK MONTGOMERY SWEDEN OUT

Hans advokat säger att allt talar för att Akilov kommer att prata och eventuellt ge sin egen berättelse om vad som hände.

Advokaten Johan Eriksson har tidigare sagt att Akilov planerade att dö i terrorattacken på Drottninggatan.

Uzbeken Rahmat Akilov som nekades asyl i Sverige år 2016, har medgett att han stöder terrorgruppen IS, även om IS aldrig tog på sig skulden för terrordådet.

Åklagaren Hans Ihrman hoppas att rättegången kan ge en bild av hur folk radikaliseras när de marginaliseras i ett främmande land.

Det är förbjudet att fotografera inne i rättssalen. En teckning visar Akilov tillsammans med sina försvarare sitta mittemot domarna och nämndemännen längst fram i salen då rättegången inletts.
Bildtext Akilov väntas ge sin egen syn på vad som hände i april i fjol
Bild: AFP / Lehtikuva

Förhören med Rakhmat Akilov inför rättegången omfattar 600 sidor, men det är det som sägs under själva rättegången som rätten ska ta ställning till senare.

En del målsägande väntar på vittnesmålet med blandade känslor, säger rättsbiträdet Göran Hjalmarsson, till Sveriges radio.

- Å ena sidan är vi äntligen framme i det som kan bli en slutpunkt i den här läkeprocessen, att kunna gå vidare. Å andra sidan så är det skräckfyllt att se mannen framför sig, öga mot öga, som hade ett enda syfte i förhållande till mina klienter. Nämligen att döda dem, säger Göran Hjalmarsson.

Källa: Sveriges radio,AFP, Yle

Diskussion om artikeln