Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonens uppdrag: Undvika största floppen i finländska hockeyhistorien

Från 2018
Uppdaterad 20.02.2018 14:01.
Sydkoreas målvakt Matt Dalton.
Bildtext Sydkoreas målvakt Matt Dalton är spelaren som kommer att få svettas allra mest i dagens åttondelsfinal.
Bild: All Over Press

En förlust skulle vara ett hockeyfiasko utan jämförelse. Men Sydkorea är så mycket sämre än Finland att åttondelsfinalen i OS bara kan sluta på ett sätt.

Förutsättningarna:

Det är matchen som Lejonen hade hoppats att de inte skulle behöva spela. Men som första lag missade Finland en direktplats till kvartsfinalerna och tvingas därför möta OS-turneringens enda nollpoängare i den första slutspelsrundan.

Finland har aldrig varit utanför de åtta bästa i OS-hockeyn. Förlorar Lejonen mot Sydkorea är det helt utan konkurrens den största floppen i den finländska ishockeyhistorien. Sett till hockeyns status i nationen är det faktiskt svårt att hitta ett resultatmässigt större fiasko i finländsk idrott, alla grenar medräknade.

Risken för en sån förnedring är ändå minimal. Hockeyfamiljen är liten och Finland är så mycket bättre än laget som är rankat 21:a i världen att skrällchansen är obefintlig.

Finlands läge:

Antingen förstod de finländska spelarna inte hur mycket svårare vägen till OS-guld blev i och med förlusten mot Sverige, eller så bryr de sig inte det minsta om hur slutspelsträdet ser ut.

Säkert bägge delarna, men optimismen och självförtroendet verkar vara grundmurade i en trupp som inte var det minsta nedslagen av nollpoängaren mot Tre Kronor. Tilltron till den egna kapaciteten är orubblig.

En match mot Sydkorea kan vara ett bra sätt att få nya poängplockare och målskyttar, men samtidigt har dagens match absolut inga likheter med den kommande oerhört kluriga kvartsfinalen mot Kanada. Det här är bara en match som måste spelas bort innan jakten på OS-medaljer startar på allvar.

Sydkoreas läge:

Sen sydkoreanerna överraskande steg till A-VM förra våren och klev in i en helt ny hockeyomgivning har laget ägnat sig åt att hålla siffrorna nere.

Någon seger över meriterat motstånd har det inte blivit, men också få totala genomklappningar. November månads fyrnationsturnering sade ändå allt om hur lång väg Sydkorea har till världstäten då laget föll med 4–7 mot Danmark, 3–8 mot Österrike och 1–5 mot Norge.

EHT-turneringen i Moskva i december var ett klart fall framåt med 2–4 mot Kanada, 1–4 mot Finland och 1–5 mot Sverige. Veckan innan OS-turneringen genrepade det koreanska laget genom att förlora med 1–5 mot Slovenien och med 1–8 mot det ryska OS-laget.

När OS väl kom i gång gjorde Sydkorea sin bästa hockeylandskamp hittills i öppningsmatchen mot Tjeckien då laget bara föll med 1–2. Men 0–8 mot Schweiz i den andra matchen och 0–4 mot Kanada i den tredje understryker att det här är OS sämsta lag, med marginal.

Mot Finland finns det ingen som väntar sig något annat än en klar förlust.

Tidigare matcher:

Länderna har mötts en gång i hockeyhistorien, i Moskva i december. Det blev en märklig lunchmatch i lågt tempo i en tom ishall, där finländarna hade svårt att veta hur de skulle förhålla sig till motståndet. Lejonen vann skotten med 57–12 men efter att ha gått upp i en 3–1-ledning i den första perioden blev det bara ett mål på de två sista och segersiffrorna skrevs 4–1.

Tre av fyra finländska målskyttar petades sedan från OS-truppen: Juuso Puustinen, Jyrki Jokipakka och Juuso Ikonen. Petri Kontiola är därmed enda spelaren i dagens Lejontrupp som gjort mål mot Sydkorea.

Läge för Lejonen att hålla koll på:

Första kedjans bröder Ki-Sung Kim och Sang-Wook Kim låg bakom Sydkoreas enda mål mot Finland i december och är lagets bästa spelare framåt. Truppens enda målskytt hittills i OS heter Min-Ho Cho, men efter att han lyckades i premiären har det koreanska laget spelat över 172 minuter utan att göra mål.

Frågetecknet:

Hur många räddningar gör Sydkoreas kanadensiska målvaktsförstärkning Matt Dalton? Hittills på tre matcher har motståndarna stått för 123 skott på mål.

Finlands Mikko Koskinen är förresten en av fyra målvakter som stått i samtliga matcher från start till mål. De övriga är tjecken Pavel Francouz, USA:s Ryan Zapolski och Norges Lars Haugen.

Utropstecknet:

Sydkorea och Finland ska också mötas i VM i maj, i vad som då blir ländernas tredje inbördes match. Men en lista över nationerna som Sydkorea spelat flest landskamper mot säger det mesta om lagets plats i hockeyvärlden: förutom grannarna Japan och Kina är det Ungern, Australien och Spanien.

Snackisen:

Eeli Tolvanen gjorde sex poäng på två matcher mot Tyskland och Norge. Sedan blev det noll mot Sverige, men han leder fortfarande poängligan i OS och mot Sydkorea får 18-åringen igen en utmärkt chans att öka på sitt strålande saldo.

Finlands laguppställning:

Förbundskaptenen Lauri Marjamäki gör en liten ändring i den spelande uppställningen. Tidigare tredjecentern Jani Lajunen vilar i dag vilket betyder att Oskar Osala går in som centerforward med Marko Anttila som 13:e anfallare.

Inga förändringar på backpositionerna, Mikko Lehtonen fortsätter att sitta på läktaren. Mikko Koskinen vaktar målet igen, i dag med Juha Metsola som tvåa.

Målvakt:
Mikko Koskinen (Juha Metsola)

Förstafemman:
Julius Junttila – Joonas Kemppainen – Teemu Hartikainen
Tommi Kivistö – Sami Lepistö

Andrafemman:
Eeli Tolvanen – Petri Kontiola – Jukka Peltola
Miika Koivisto – Juuso Hietanen

Tredjefemman:
Mika Pyörälä – Oskar Osala – Sakari Manninen
Atte Ohtamaa – Miro Heiskanen

Fjärdefemman:
Veli-Matti Savinainen – Jarno Koskiranta – Jonas Enlund
Lasse Kukkonen

13:e forward: Marko Anttila

På läktaren: Karri Rämö, Mikko Lehtonen, Jani Lajunen.

Tipset:

Finland avgör tidigt och slår sedan av på tempot och börjar ladda för morgondagens kvartsfinal. 5–0 till Lejonen.

Nedsläpp i åttondelsfinalen Finland–Sydkorea klockan 14.10. Radiosändningen på Yle Vega och Arenan inleds efter nyheterna klockan 14. Christoffer Herberts och Chriso Vuojärvi står för referatet medan Janne Isaksson är studiovärd.

Diskussion om artikeln