Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

LM: Allt fler unga får psykiatrisk specialsjukvård – antalet stiger i hela landet

Från 2018
pojke ensam i parken
Bildtext I Nyland fick var tionde tonåring psykiatrisk vård 2017, medan antalet har stigit med en fjärdedel i Egentliga Finland och 37 procent i Birkaland. Vanligaste orsakerna är depression och ångestsymptom.
Bild: Yle / Ida Granholm

Ökningen i behovet av psykiatrisk specialvård är på kraftig uppgång. Orsakerna är oklara men psykolog Axel Aminoff tror att det mycket handlar om att det har blivit lättare att söka hjälp.

Antalet unga inom den psykiatriska specialsjukvården har ökat betydligt i nästan hela landet. Det rapporterar Lännen Media, som har granskat uppgifter från de olika sjukvårdsdistrikten.

De vanligaste orsakerna till att unga söker sig till psykiatrisk vård är depression och ångestsyndrom.

Mängden remisser har ökat markant bland annat i Birkaland och Egentliga Finland. I till exempel Nyland fick nästan var tionde 13 till 17-åring vård inom den psykiatriska specialsjukvården i fjol.

Ökningen är tydligast i Birkaland, där 37 procent fler ungdomar fick specialvård i fjol gentemot året innan. Också i nästan alla andra delar av landet ökar antalet kraftigt, i till exempel Egentliga Finland var ökningen 25 procent.

- Situationen är alarmerande och akut. Vi behöver mer pengar så vi kan ge bättre vård, säger överläkare Riittakerttu Kaltiala-Heino på Tammerfors universitetssjukhus till Lännen Media.

- Samhället måste reagera på det här. Med nuvarande resurser är vården alldeles för svag. Specialsjukvård innebär ofta mångåriga vårdperioder.

Överraskande och oförklarligt

Ungdomspsykiatrerna i hela landet är förbryllade över den snabba förändringen och vet inte vad den beror på.

- Vi har undrat att varför nu? Det finns ingen forskning som visar att problem med den mentala hälsan har ökat hos ungdomar, säger Kaltiala-Heino.

En orsak kan enligt henne vara ökad fattigdom bland barnfamiljer.

Lägre tröskel

Psykolog och psykoterapeut Axel Aminoff håller med om att ekonomiska faktorer kan spela in, men tror att siffrorna mer avslöjar en sänkt tröskel för att söka hjälp.

- Om en förälder är arbetslös tenderar det leda till psykisk påfrestning, så visst kan den ekonomiska svackan vi har varit i vara en delorsak.

- En annan orsak är också att dagens skola och samhälle är eller upplevs som mer krävande. Men också att man känner igen behovet.

ansiktsbild på axel aminoff
Bildtext Axel Aminoff.
Bild: Pia Abrahamsson

Enligt Aminoff är det en positiv sak att vi får ta del av siffrorna. Han är osäker på att det skulle betyda att folk skulle vara sjukare än förr, utan tror att fler har sökt sig till vården.

- Om vi skulle få ta del av en rapport som säger att behovet av tandvård har ökat med 20 procent i Västnyland så tror jag inte vi skulle säga att situationen är alarmerande, utan snarare att folk sköter sina tänder bättre.

Aminoff understryker att orsakerna kan vara flera, men att det oavsett är bra att saken kommer fram.

- Det är en väldigt komplicerad fråga, så det är viktigt att det lyfts upp så vi kan se att behovet har ökat.

Diskussion om artikeln