Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Seriedränkaren i Kontiolax var tillräknelig enligt sinnesundersökningen – och han är mycket farlig

Från 2018
Pekka Seppänen.

Östra Finlands hovrätt är klar med sinnesundersökningen av den så kallade seriedränkaren i Kontiolax. Rätten har också låtit göra en bedömning av huruvida han är farlig. Och det är han, enligt Institutet för hälsa- och välfärd.

Enligt sinnesundersökningen är Pekka Seppänen, som är dömd för seriedränkningarna, helt tillräknelig. Seppänen har alltså förstått konsekvenserna av sina handlingar.

Enligt utlåtandet från Institutet för hälsa och välfärd är Seppänen mycket farlig, och ett hot mot andra människors liv och hälsa.

Hovrätten offentliggjorde resultatet av sinnesundersökningen, men den egentliga domen kommer senare i månaden. Hovrätten kan antingen skärpa eller lindra domen från tingsrätten.

En unik serie brott

I januari 2017 dömde Norra Karelens tingsrätt Pekka Seppänen till ovillkorligt fängelse i 14,5 år för två dråp, tre försök till dråp, alkoholbrott, koppleri, grovt dödsvållande och misshandel.

Den 52-åriga Seppänen har hävdat att han är oskyldig och bestrider alla åtal.

Handlingarna utspelade sig åren 2007 till 2014. Seppänen är från Kontiolax men dränkningarna och dränkningsförsöken skedde i sjön Viinijärvi. Seppänen har en sommarstuga på en ö i sjön.

Tvingade ut icke-simkunniga i båt

Enligt åklagaren tvingade den dömde flera gånger sitt sällskap ut i båt och väl till sjöss stjälpte han båten.

Rätten ansåg bland annat att mannen avsiktligt hade låtit bli att hjälpa de icke-simkunniga offren.

Den exceptionella brottsserien uppdagades våren 2016, då Centralkriminalpolisen och polisen i Östra Finland meddelade att de utreder fallen.

Rättsprocessen inleddes i Norra-Karelens tingsrätt i december 2016.

Hovrätten gav en mellandom i oktober i fjol. I den ansåg hovrätten att Seppänen hade handlat åtminstone huvudsakligen på det sätt som tingsrätten tidigare beskrivit i sin dom.