Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Vad ska man ha med för mat till studentskrivningarna? Tips för en smartare matlåda

Från 2018
Guld: Studentskrivningsbulk - Spela upp på Arenan

Ostmackor eller pastasallad? Örfilar eller torkad frukt? Många funderar på vilken mat som är bäst att ha med sig till proven under studentskrivningarna. Med de här tipsen bygger du en smartare lunchlåda - och boostar i bästa fall din tankeverksamhet.

Förr eller senare under studentskrivningarna blir man hungrig. Det kan hända att man sitter fulla sex timmar och skriver, och då är det bra att ta med sig lite olika mellanmål för att orka koncentrera sig.

Alla behöver olika mycket mat, men det kan vara bra att komma ihåg att man ändå inte behöver ta med sig proviant för ett helt veckoslut. Det är viktigt att ha med något större och ett par mindre mellanmål, som man kan äta när man tar en paus från skrivandet eller enkelt kan kasta i sig vid sidan om att man gör proven. Det är roligt och bra att ha med sig god mat - men kom ihåg att ditt största fokus ska ligga på själva provet.

Bra mat för studentskrivningarna
Bildtext Packa med något matigare att äta och ett par mindre mellanmål - då orkar du hållas igång.
Bild: Yle/Marcus Rosenlund

Förbered dig i god tid

Vad ska man då ha med för mat - och finns det något som är bra att undvika? Svar på den frågan har vi fått av Marthaförbundets hushållsrådgivare Solveig Backström. Hennes första tips är att det lönar sig att fundera på vad man vill ha med redan några dagar innan proven.

- Börja med att planera några dagar i förväg, så att du hinner till butiken. Du kanske inte har allt som du behöver hemma, säger Backström.

- Utöver den själva maten behöver du något att packa den i. Skaffa askar, till exempel frysaskar eller tjocka plastaskar som du enkelt kan packa med. Glöm inte besticken att äta med.

Läsk och godis höjer visserligen blodsockret snabbt så att du piggnar till, men det sjunker lika fort.

Här är Solveig Backströms bästa mattips för att hålla energinivån jämn och koncentrationen på topp under proven. Tänk på att tillreda de här mellanmålen redan när du läser till studentskrivningarna! Du orkar bättre, stärker hjärnan och minnet och får i dig många nyttiga näringsämnen.

Bra mat för studentskrivningarna:

 • Mat som innehåller fibrer håller dig mätt länge och hjälper energinivån att hållas stadig. Fullkornsbröd, till exempel rågbröd, innehåller långsamma kolhydrater som bidrar till bättre balans i blodsockret.
 • Nötter, speciellt valnötter, innehåller fetter som är nyttiga för hjärnan. De är packade med fibrer och e-vitamin och håller dig mätt. De är bra och enkla snacks att äta längs med skrivningarna.
 • Vill du ta med riktig mat är en sallad en god idé. Toppa med mättande grynost, broccoli, avokado eller ägg. Proteinrika bönor, till exempel vita eller kidneybönor som säljs på burk, funkar också bra. Oliv- eller rypsolja är gott som sås och ger dig dessutom bättre motståndskraft, eftersom det är antiinflammatoriskt. Vad är väl viktigare än att hållas frisk medan man pluggar!
 • Fet fisk är bra för hjärnan och blodsockret. Lägg en bit lax i din sallad eller laxskivor i rågmackan.
 • Skär olika frukter i färdiga munsbitar och ta med dem i en burk. Till exempel klementiner eller banan piggar upp fort om man känner sig avdankad.
 • Youghurt med till exempel fiberrikt havrekli eller bär är ett bra mellanmål. Bär är också antiinflammatoriska, och dessutom bra för minnet! Du kan också lägga bär eller nötter i din yoghurt, varför inte pumpafrön. Youghurten håller bra till lunchdags om du packar med dig den kall.
 • Vill du ta med något godis är mörk choklad ett nyttigt tips. Det ökar blodflödet i hjärnan och dess snabba kolhydrater gör dig pigg snabbt.
 • Vätska är viktigt så tänk på att ta med en vattenflaska och juice om du vill dricka något sött.
 • Kaffe kan ge hjärnan en välbehövlig boost. Också en liten kaffe-
  eller tekopp räcker bra.
Bra mat för studentskrivningarna
Bildtext Vatten, bär och yoghurt, nötter, frukt, sallad och rågbröd är bra mellanmål att ha med till studentskrivningarna.
Bild: Yle/Marcus Rosenlund

Mindre bra mat för studentskrivningarna:

 • Undvik att packa med enbart snabba kolhydrater. Vitt bröd som toast eller bulla och en massa socker gör inte gott åt ditt blodsocker när det behöver hållas jämnt och stabilt.
 • Läsk och godis höjer visserligen blodsockret snabbt så att du piggnar till, men det sjunker lika fort. Du blir du trött och energilös.
 • Energidrycker går i samma kategori. De ger en viss effekt men för att må bra en längre tid är det klokare att dricka vatten eller något annat som verkar uppiggande, som kaffe eller te.
 • Eftersom det kan finnas väldigt känsliga nötallergiker i samma sal kan det vara bäst att undvika nötter i matsäcken, även om de annars är nyttiga.
Dålig mat för studentskrivningarna
Bildtext Bara vitt bröd, läsk och socker kommer man inte så långt med - tänk på att packa med mat med fibrer och protein som håller energinivån jämn och mättar länge.
Bild: Yle/Marcus Rosenlund/Vetamix

Diskussion om artikeln