Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Just nu: Efter Lejonens chockminuter – nytt powerplaymål lugnar Finland

Från 2018
Uppdaterad 20.02.2018 16:26.
Lejonen, OS 2018
Bildtext Det blåvita powerplayspelet gav utdelning.
Bild: Lehtikuva

Sydkorea skulle inte få vålla Lejonen några bekymmer i OS-hockeyn. Det blev också finländsk seger med 5–2 efter oväntad dramatik.

Efter söndagens knappa förlust mot Sverige tvingades Finland in i en åttondelsfinal som grupptvåa. Där väntade Sydkorea – och allt annat än en seger fick betraktas som ett stort finländskt fiasko.

Mot OS-turneringens på pappret sämsta lag var det bara seger som räknades. Finland fick också en perfekt inledning på dagens match.

Efter ett vasst inledningsbyte av hemmafavoriterna tog Finland över och utdelningen kom snabbt. Efter knappt fyra minuters spel tog Ku Lee Don matchens första utvisning.

Lejonen har haft ett fint powerplay under turneringsstarten och det tog inte ens en minut innan det small bakom den sydkoreanske målvakten Matt Dalton.

Eeli Tolvanen satte en exakt passning rakt genom den sydkoreanska boxen och Petri Kontiola dundrade in pucken säkert med ett direktskott.

Dominerar skottstatistiken

Efter det tidiga målet har Finland fortsatt att dominera spelet, men trots belägring i offensiv zon stod det 1–0 när en period var spelad.

– En rättvis ledning för Lejonen, konstaterar Yle Sportens referent Chriso Vuojärvi.

Skottstatistiken 14–5 efter tjugo minuters spel i Gangneung säger det mesta om matchbilden.

Två snabba mål

Direkt i inledningen av den andra perioden drygade Lejonen ut ledningen. Och än en gång var det spel i numerärt överläge som gav mål.

Hyonho Oh satt på straffbänken när den blåvita förstakedjan i powerplay fortsatte att producera. Kontiola noterades för sitt andra mål i matchen, men pucken hittade något turligt in bakom Dalton via en koreansk back.

Några minuter senare kom nästa finländska fullträff. Eeli Tolvanen, som har varit inblandad i de tre första målen i matchen, passade och Miro Heiskanen prickade in ett handledsskott till 3–0.

Darriga finländska tag

Om Finland redan började blicka mot kvartsfinalen i det läget ska vi låta vara osagt, men efter en halvtimmes spel kom Sydkoreas reducering. Efter ett darrigt blåvitt byte satte Brock Radunske in 3–1 bakom Mikko Koskinen.

Och det var inte slut där med Lejonens darriga tag. Två minuter efter 3–1 kom också 3–2. Jin Hui Ahn skickade in andra reduceringen efter slarv av Jonas Enlund.

– Det är uruselt finländskt spel i egen zon. Nybörjarmisstag, säger Vuojärvi.

I början av den tredje perioden fick Sydkorea dessutom spela powerplay, men där kammade man noll.

Några minuter senare tog Finland vara på sin chans i powerplay. Efter en rörig situation noterades Juuso Hietanen för ett förlösande och lugnande 4–2-mål mot tröttkörda sydkoreaner.

Sakari Manninen satte också 5–2 i tom kasse i slutsekunderna.

Nu väntar Kanada i morgondagens kvartsfinal.

Resultat:

Finland–Sydkorea 5–2 (1–0, 2–2, 1–0)
4.42 1–0 Petri Kontiola (Eeli Tolvanen, Joonas Kemppainen) PP
23.44 2–0 Petri Kontiola (Sami Lepistö, Eeli Tolvanen) PP
26.23 3–0 Miro Heiskanen (Eeli Tolvanen)
30.06 3–1 Brock Radunske (Eric Regan, Kim Sangwook)
32.09 3–2 Jin Hui Ahn (Sanghoon Shin)
47.20 4–2 Juuso Hietanen (Oskar Osala, Julius Junttila) PP
59.53 5–2 Sakari Manninen (Juuso Hietanen, Jarno Koskiranta)

Diskussion om artikeln