Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sydkorea pressade Lejonen – powerplay räddade Finland från OS-fiasko

Från 2018
Uppdaterad 20.02.2018 16:56.
Programmet är inte längre tillgängligt
Korean olympialaiset: Maalikooste: Leijonat kaatoi Etelä-Korean ja etenee puolivälieriin - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det blev oväntad åttondelsdramatik för Lejonen, men ett effektivt spel i numerärt överläge räddade Finland från ett stort magplask mot Sydkorea. Nu väntar OS-kvartsfinal mot Kanada. "Vi hade allt att förlora i dag och kan inte ta med oss något annat än segern", säger Lauri Marjamäki.

Finland tvingades ner i blåbärsriset för att skjuta fart mot OS-kvartsfinalen. Det höll på att gå åt skogen i åttondelsfinalen mot lilleputten Sydkorea, men efter en svettig dust tog sig Lejonen vidare med 5–2 på resultattavlan.

– Även om vi tog oss an matchen på rätt sätt, gjorde vi den svår för oss, säger förbundskaptenen Lauri Marjamäki till TV5.

Finland redde som sagt ut det hela, men värdnationen – 21:a på världsrankningen – tryckte upp Lejonen mot planket och gjorde sin bästa match någonsin.

Finland hade ledningen med 3–0 halvvägs in dusten efter två powerplaymål av Petri Kontiola och ett vackert handledsskott av Miro Heiskanen.

Två snabba hemmamål

Då skakade Sydkorea liv i åttondelen. Framför en exalterad hemmapublik reducerade koreanerna två gånger om inom loppet av ett par chockartade blåvita minuter.

Brock Radunske och Jin Hui Ahn skickade in varsitt mål bakom en rätt darrig Mikko Koskinen och helt plötsligt stod det 3–2.

– Det är uruselt finländskt spel i egen zon. Nybörjarmisstag, konstaterade Yle Sportens referent Chriso Vuojärvi.

Marjamäki är också kritisk till spelarnas agerande.

– Arbetsmoralen rasade vid 3–0. De fick energi och publiken hakade på. Det här var en match där vi hade stor press på oss och vi hade allt att förlora.

Hietanens mål förlösande

Med två perioder spelat stod det alltså 3–2. Totalt oväntat var den finländska kvartsfinalplatsen i vågskålen mot OS-turneringens sämsta lag.

Sydkorea fick dessutom inleda den tredje perioden i powerplay. Där blev det ingen utdelning.

I stället punkterade Lejonen spänningen i sitt fjärde numerära överläge i matchen. Med 47.20 på klockan noterades Juuso Hietanen för Finlands 4–2-mål.

Den fullträffen knäckte hemmaspelarnas hopp. Lejonen kunde slappna av en aning mot tröttkörda motståndare och säkrade avancemang till kvartsfinalen.

"Tar inte med oss annat än segern"

Till slut blev det också 5–2 efter Sakari Manninens mål i tom kasse.

– Vi kan inte ta med oss något annat än segern. Vi har haft en lång resa med det här laget och mot Sverige (red. anm. gruppspelsmatchen i söndags) var vi inte riktigt redo. Vi lär oss från de här matcherna och vi är garanterat redo i morgon, säger Marjamäki.

Marjamäkis gäng undvek ett enormt magplask och spelar i stället kvartsfinal mot Kanada, som tog sig raka vägen till den matchen efter gruppsegern, i morgon. Den matchen startar klockan 14.10 finsk tid.

Resultat:

Finland–Sydkorea 5–2 (1–0, 2–2, 2–0)
4.42 1–0 Petri Kontiola (Eeli Tolvanen, Joonas Kemppainen) PP
23.44 2–0 Petri Kontiola (Sami Lepistö, Eeli Tolvanen) PP
26.23 3–0 Miro Heiskanen (Eeli Tolvanen)
30.06 3–1 Brock Radunske (Eric Regan, Kim Sangwook)
32.09 3–2 Jin Hui Ahn (Sanghoon Shin)
47.20 4–2 Juuso Hietanen (Oskar Osala, Julius Junttila) PP
59.53 5–2 Sakari Manninen (Juuso Hietanen, Jarno Koskiranta)

Diskussion om artikeln