Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Städning kan skada lungorna på samma sätt som rökning - astma är också vanligare bland ivriga städare

Från 2018
Uppdaterad 23.02.2018 10:37.
En person med gula gummihandskar torkar en köksyta med en ljusblå trasa.
Bildtext Norska forskare har följt över 6000 personer under 20 års tid för att se hur lungfunktionerna påverkas av regelbunden städning.
Bild: Mostphotos/Wavebreakmedia

Enligt en norsk studie försämras lungfunktionerna bland kvinnor som både städar hemma och i sitt jobb och regelbundet är i kontakt med rengöringsmedel. – Det låter inte alls bra, säger Carina Björklund som jobbat som städare i 10 år.

Vid universitetet i Bergen har forskare i en internationell studie följt 6 235 personer under 20 års tid för att se hur lungfunktionerna påverkas när man regelbundet utsätts för rengöringskemikalier.

De kortsiktiga effekterna av rengöringskemikalier på astma är sedan tidigare ganska väldokumenterade, men de långsiktiga effekterna är mer okända, berättar forskarna.

Jämförbart med rökning

Forskarna fann att både de som regelbundet städar hemma och de som jobbar som städare får försämrade lungfunktioner över tid. Bland de som jobbar som städare var försämringen jämförbar med rökning.

- Att städa är inte lika skadligt som rökning, men det vi fann var att försämringen av lungfunktionerna var jämförbara med att röka en betydlig mängd cigaretter, säger forskaren Øistein Svanes, som är lungspecialist och huvudförfattare för studien.

Svanes vill ändå påpeka att det fortfarande är betydligt mer farligt att röka eftersom det också medför ökade risker för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer, vilka är effekter som inte togs med i undersökningen.

"Nog är jag orolig"

Britta Holtlund och Carina Björklund driver en städfirma tillsammans och har jobbat som städare i cirka 10 år.

De blev oroliga när de hörde om forskningen, men säger att det är något de tänkt på redan tidigare.

- Nog är jag orolig. Vi försöker undvika sådant som har starka dofter, för man känner direkt att det inte funkar och man börjar hosta och får problem med andningen, säger Holtlund.

Båda upplever att deras hälsa har påverkats över tid.

- Sista tiden har man märkt att det blivit sämre. Det är just det där med andningen som man känner det på, säger Holtlund.

Städarna Britta Holtlund och Carina Björklund.
Bildtext Städarna Britta Holtlund och Carina Björklund berättar att det finns en djungel av olika rengöringsmedel att välja mellan.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Överraskande resultat

Forskarna bakom studien spekulerar att den försämrade lungfunktionen beror på den irritation som rengöringsmedel orsakar på slemhinnorna i luftvägarna, vilket över tid kan resultera i permanenta förändringar.

Svanes säger att de först var överraskade över resultaten.

- Men det är kanske inte alls så överraskande om man tänker på att man andas in små partiklar från rengöringsmedel som är menade att tvätta golvet och inte dina lungor.

Konsekvenserna av försämrade lungfunktioner kan bland annat vara tung andning, irritation och hosta, berättar Svanes.

Det är inte alls så överraskande om man tänker på att man andas in små partiklar från rengöringsmedel som är menade att tvätta golvet och inte dina lungor

Enligt studien var astma också vanligare bland kvinnor som städade hemma eller professionellt än bland dem som inte städade.

Forskningen fann inga försämrade lungfunktioner bland män, men Svanes säger att det inte betyder att män inte tar skada, bara att de inte kunde påvisa det i studien. Vilket bland annat kan bero på att väldigt få av de undersökta männen arbetade som städare.

Studien fann att:

Den norska forskaren Øistein Svanes.
Bildtext Den norska forskaren Øistein Svanes efterlyser striktare reglering av rengöringsmedel och att myndigheter uppmuntrar tillverkarna att utveckla medel som inte kan inhaleras.
Bild: Øistein Svanes

Mikrofiberdukar och vatten kan räcka

Svanes säger att kemikalierna ofta är onödiga och att man kan komma långt med mikrofiberdukar och vatten.

Det är något som Holtlund och Björklund redan tänkt på och använder.

- Det finns andra bra lösningar också, till exempel tallsåpa vilket vi redan börjat använda till ugnar. För just ugnsrengöringsmedel är grymma, det faktiskt sticker i lungorna när man använder dem. Så dem använder vi aldrig mera, säger Björklund.

Vi trodde att det var som i tv-reklamen – bara att svischa och spola bort – men det finns inget sådant undermedel. Det ska jobbas och gnidas

Tror ni att man ibland använder onödigt starka medel för att man tror att det blir renare med dem?

- Jo, man läser på etiketten och tror att det där måste vara bra. När vi började som städare tittade vi ofta på de starka medlen och tänkte att det här behöver vi nog, men vi har kommit fram till att det inte behövs, säger Holtlund.

- Vi trodde att det var som i tv-reklamen – bara att svischa och spola bort – men det finns inget sådant undermedel. Det ska nog jobbas och gnidas, säger Björklund och skrattar.

Händer som håller i sprayflaska och trasa.
Bildtext Björklund säger att det är viktigt att hålla rent hela tiden ifall man vill slippa använda starka medel.
Bild: Yle/Markus Bergfors

"Håll rent hela tiden"

Björklund säger att ifall man vill undvika att använda starka medel, men ändå hålla det rent, är det viktigaste att man rengör ofta.

- Det är A och O att man håller rent hela tiden. Då klarar man sig utan extramedel och slipper storstädningarna. Det är när det gror in som det blir problem.

Mer forskning behövs

Svanes efterlyser även striktare reglering av rengöringsmedel och att myndigheter uppmuntrar tillverkarna att utveckla medel som inte kan inhaleras.

En begränsning i studien är att få kvinnor som inte städade regelbundet deltog. Svanes säger att det ännu behövs mer forskning.

- Det behöver ännu forskas mer om vilka mekanismer som ligger till grund och vilka innehåll som är skadliga.

Björklund hoppas också på mildare medel i framtiden och säger att de själva kommer vara försiktigare nu.

Diskussion om artikeln