Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fotgängare och hundrastare går i skidspåren i Helsingfors: "Jag ber om ursäkt, men när snön är hård skadar hundarna inte spåret"

Från 2018
Skidåkare och hundrastare sida vid sida.
Bildtext Så här kan det se ut i skidspåren i Viksstranden i Helsingfors. Att gå i skidspåren är helt förbjudet, uppger Helsingfors stad.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

I Viksstranden i Helsingfors går fotgängare och hundrastare i skidspåren. Chefen för friluftstjänster vid Helsingfors stad påpekar att det enligt lagen är förbjudet.

Temperaturen ligger nästan vid minus tio och solen står högt på februarihimlen. Det fina sportlovsvädret har lockat många längdskidåkare ut i spåren i Viksstranden.

Längdåkarna har sällskap av både vanliga fotgängare och personer som går med sina hundar i spåret.

En kvinna går längs med spåret med två hundar i koppel. Hon ser inget märkligt med det.

– Den här rutten går från Hertonäs till Arabiastranden och här går vi också på våren, sommaren och hösten. Rutten är till både för fotgängare och skidåkare. Där det bara finns skidspår går vi in i skogen, men då det inte går försöker vi bara gå så mycket på sidan som möjligt.

– Om snön är hård kan hundarna gå på spåret då det inte tar skada av det.

Enligt Helsingfors stad är det förbjudet att gå på spåren.

– Jag ber så mycket om ursäkt. Vi går ett par länkar varje vinter och gör oss inte skyldiga till någon stor förseelse.

Pekka Vehviläinen i skidspåret i Viksstranden.
Bildtext Pekka Vehviläinen.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

"Det är inte plats för slagsmål"

Pekka Vehviläinen åker klassisk stil i spåret vid Viksstranden. Han blir inte arg på att andra än skidåkare håller till i spåren.

– Det här är enda förbindelsen mellan Gammelstaden, Vik och Hertonäs. Människorna är vana att gå här. Det är inte plats för slagsmål. Man måste respektera varandra och inte ha bråttom.

Vehviläinen säger att det inte finns någon information om att skidspåren är förbjudna för andra än längdskidåkare.

– Folk vet inte om det. Det finns inte en enda skylt här om att hundar inte är välkomna. I Gammelstaden finns det tavlor om att det är förbjudet att rida med häst. Det är det enda. Staden måste ta sitt ansvar om man vill att det ska vara förbjudet.

Mirja Kytömäki är också ute på skidtur i Vik. Hon upprörs inte av att vissa går på skidspåren.

– Det stör inte om någon går här. Bara de håller sig i mitten, säger hon.

Mirja Kytömäki i skidspåret i Viksstranden.
Bildtext Mirja Kytömäki.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

"Farligt att gå i skidspåret"

Chefen för friluftstjänsterna vid Helsingfors stad, Stefan Fröberg, säger att det finns några skidspår i staden som är speciellt populära bland fotgängare.

– Det handlar om Vik och Stensböle bredvid Gårdsbacka. Varje år kommer det fram att människor går på skidspåren där, säger Fröberg.

Fröberg säger att man inte heller får gå mellan spåren.

– Vi planerar vår service enligt konsumentsäkerhetslagen och enligt lagen ska skidspåren vara trygga. Skidlöparna håller en mycket hög fart och det är inte lätt att stanna. Det är farligt fastän många kanske inte tänker på det när de går där. Området mellan spåren är gjort för dem som vill skida fri stil.

– Om fotgängare vistas bredvid spåren måste staden sanda där för att där ska vara tryggt att gå eller cykla.

Fröberg säger att man på staden har funderat på att dra upp en led för fotgängare bredvid skidspåren.

– Det kräver ändå en 10-12 meter bred bana och det är inte möjligt att till exempel röja så mycket i Centralparken. I Centralparken finns många friluftsspår och bara en del är för skidåkare. Om någon går en viss rutt på sommaren är det inte möjligt att gå samma på vintern. Men det finns rutter i Centralparken där man kan gå till fots på sommaren.

"Familj åkte pulka i skidbacken"

Patrik Ehrnrooth, ordförande för Espoon Hiihtoseura, säger att efter att staden plogat vägar för fotgängare i Esbo centralpark har läget där blivit bättre.

– För några år sedan då det inte fanns promenadvägar blev skidspåren också promenadvägar men nu är det mer sällan någon går i spåret.

– Men visst förekommer det. Då jag i helgen skidade stötte jag både på personer som gick med hundar i spåren och en familj som åkte pulka i en skidbacke.

Ehrnrooth säger att han inte brukar bli uppretad.

– Jag håller låg profil och åkte bara förbi. Men min blick var inte helt positiv till att en familj stod med pulka mitt i backen då det är lite dålig sikt nedför.

Diskussion om artikeln