Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ljus i tunneln om avfallstransporternas framtid i Vasaregionen

Från 2018
Uppdaterad 21.02.2018 09:19.
Sopbil hämtar sopor.
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

Är det kommunen eller fastigheterna som skall ordna avfallstransporterna i Vasaregionen? Ärendet har varit aktuellt sedan 2014 och den frågan kan snart få ett svar. Men först ska det utredas ytterligare.

Medlemskommunerna i Vasaregionens avfallsnämnd (Vasa, Korsholm, Storkyro, Malax, Korsnäs och Vörå) vill alla ha en fastighetsbaserad avfallstransport. Det vill säga det system som redan finns i kommunerna.

Också företagsföreningarna och fackföreningarna samt en stor del av invånarna vill ha kvar det nuvarande systemet.

Problemet är att det idag saknas ett formellt korrekt beslut som uppfyller lagens villkor.

Högsta förvaltningsdomstolen har 2016 tagit några prejudicerande beslut om vilka utredningar som krävs för att man ska kunna ta ett beslut om fastighetsbaserad avfallstransport.

- Det beklagliga är det att vi inte har haft den här informationen nämnden till kännedom tidigare, konstaterar nämndordförande Michael Luther (SFP).

Michael Luther
Bildtext Michael Luther.
Bild: Yle/Amanda Bieber

Därför ska man utreda saken vidare innan man kan fatta några beslut om hurudant transportsystem man ska ha i Vasaregionen.

- Om det är sedan så att vi kan konstatera i utredningen att förutsättningar finns så är det helt lagligt och bra att ha en fastighetsbaserad avfallstransport.

Tidigare utredningen bristfällig

Redan 2015 gjorde avfallsnämnden en utredning, men den var bristfällig till vissa delar och svarade inte på de frågor som högsta förvaltningsdomstolen hade dragit upp i sina riktlinjer.

När den nya utredningen kan stå klar är ännu oklart.

- Vi vill ju ha den så snabbt som möjligt för vi vill inte dra ut på det här beslutet på något sätt. Det är klart att vi behöver en klarhet i det här både för våra invånare och också för bolagen som sköter transporterna, säger Luther.

- NTM-centralen vill helst att vi ska ha ett beslut redan i maj, det tror jag inte riktigt är realistiskt, men nog ska vi få det gjort under det här året, det är alldeles klart.

Diskussion om artikeln